Přivstaňte si na částečné zatmění Slunce

Úterní pozorování oblohy zpestří částečné zatmění Slunce. Pozorovatelné bude i z území České republiky. Zájemci si musí zítra ráno přivstat. Zatmění začne chvíli po východu Slunce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatmění Slunce (2001)

Zatmění Slunce (2001) | Foto: Miloslav Druckmüller

„První kontakt nastane podle místa zhruba v 8 hodin a 5 minut, v tu chvíli začne být Slunce ukusováno měsíčním stínem,“ říká vedoucí Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně Jakub Rozehnal.

Maximální fáze nastane přibližně v 9 hodin a 25 minut. V té době bude Slunce zastíněno téměř z 80 procent. Konec zatmění se očekává 8 minut před 11 hodinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatmění Slunce.mp3

Podle předpovědi počasí je šance vidět částečné zatmění Slunce i v České republice. „Lze očekávat, že na severu Čech bude více oblačnosti, než v jižních partiích republiky, která bude blíže k tlakové výši nad Alpami,“ říká meteorolog Jan Havelka.

Rozhodně by ale zájemci o pozorování částečného zatmění Slunce neměli použít k pozorování vlastní dalekohled, který není vybavený speciálním filtrem.

„Z takových amatérských pomůcek se nejvíce osvědčily svářecké filtry a speciální brýle na pozorování zatmění, které jsou vybaveny tence pokovenou fólií. Kdysi se uvádělo, že je vhodné zatmění Slunce pozorovat přes sklo začazené sazemi od svíčky. To nemůžeme úplně doporučit,“ varuje Jakub Rozehnal ze Štefánikovy hvězdárny.

Úkaz se chystají sledovat hvězdárny po celé republice. Zmíněná Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně se spojila s rozhlednou, na obě místa bude platit společná vstupenka.

Další částečné zatmění Slunce nastane 20. března 2015.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme