Lidé v Karviné volí i v ubytovně Průkopník

O složení městského zastupitelstva mohou od této chvíle rozhodovat i voliči v karvinské místní části Doly. Volební místnost je tam na poněkud neobvyklém místě – v ubytovně s názvem Průkopník. Na bezpečnost volebních komisařů zde pro jistotu dohlíží městští strážníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ubytovna Průkopník

ubytovna Průkopník | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Voličů má celý okrsek pouhé dvě stovky. Kvůli těžbě totiž většina domů starousedlíků už nestojí a počet obyvatel výrazně klesl. Účast je tam tradičně velmi nízká.

Ubytovna Průkopník je oprýskaná a zanedbaná budova, kde žijí sociálně nepřizpůsobiví. Žádné fronty zde při otevření volební místnosti ve 14 hodin nebyly. Redaktorka Českého Rozhlasu Andrea Čánová zjistila, že obyvatelé ubytovny o volební místnosti ani nevědí.

Jak vysvětluje tajemník radnice Roman Nogol, Průkopník je prakticky jediný objekt, v němž mohla radnice v tomto místě zřídit volební místnost. Doly je lokalita, kde v minulosti byl čilý život, ale kvůli těžbě je to už nyní úplně jinak.

„Malá účast, málo lidí chodí, většinou starší lidé. Je to tady vybydlené, baráky jsou prázdné, lidé se přestěhovali do lepších a větších bytů, než měli tady,“ říká po více než dvou hodinách od zahájení voleb předsedkyně komise Liduše Mokrá.

Volební komisaři se zde mnohdy mění v učitele občanské výchovy. „Viděli venku vyvěšenou vlajku České republiky, tak se nás ptali, co je to za prapor,“ vypráví členka komise Jana Majerová.

Andrea Brtníková, Lucie Maňourová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme