Ve volbách budeme vybírat z rekordního počtu kandidátů

Letos už podruhé dostaneme šanci rozhodovat o své budoucnosti ve volbách. V pátek a v sobotu budeme vybírat z kandidátů do obecních a městských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Shrnuli jsme proto pro vás základní pravidla, která musíte dodržet, aby váš hlas byl platný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2010

Volby 2010 | Foto: Český rozhlas

Zatímco svého senátora budou vybírat občané jen ve třetině obvodů, do obecních zastupitelstev volíme po celé republice. „Volby do zastupitelstev obcí se týkají všech obcí v České republice, což je něco přes šest tisíc obcí, a vedle toho se ještě volí do zastupitelstev městských obvodů a městských částí územně členěných statutárních měst a městských částí hlavního města Prahy,“ vysvětluje Václav Henych ze Státní volební komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Lucie Weissová.

Přesto existují místa, kde voliči hlasovat nebudou. „V tuto chvíli víme o osmnácti obcích, kde volby nebudou, protože buď nebyla podána žádná kandidátní listina, nebo se stalo to, že od podání kandidátní listiny už stačili kandidáti odstoupit, takže jejich počet není na nejnižší možné hranici pěti zastupitelů. Tam se počká, až proběhne vyhlášení výsledků a budou se tam organizovat dodatečné volby,“ doplňuje Pavel Kuklík z Českého statistického úřadu.

O naše hlasy se letos uchází rekordní počet kandidátů, je jich přes 226 tisíc, což je o 25 tisíc více než při minulých volbách do obecních zastupitelstev. Otázkou je, zda to znamená větší zájem lidí o spravování věcí veřejných? Pavel Kuklík vidí příčinu spíše v něčem jiném: „Teď je snaha kandidujících stran kandidátku zaplnit maximálním počtem kandidátů.“

Ještě je třeba upozornit na jednu změnu, která se týká hlavního města Prahy. „Oproti volbám v roce 2006 se pro volbu zastupitelstva hlavního města Prahy vytvořily volební obvody, což v roce 2006 nebylo,“ upřesňuje Kuklík. Obvodů je sedm a v každém se volí devět členů zastupitelstva. Může se tedy stát, že některé osoby, které na vás shlížejí z předvolebních billboardů a které byste třeba rádi volili, na svých hlasovacích lístcích nenajdete.

„Proto by si voliči, když dostanou hlasovací lístky, je měli v každém případě projít, aby vůbec věděli, nejen které volební strany, ale které osoby v rámci volebních stran v jejich volebním obvodu byly navrženy za kandidáty,“ radí Václav Henych.

Hlasovací lístky byste měli dostat do schránek nejpozději tři dny před volbami.

Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme