Kino Světozor láká na výstavu filmových plakátů Karla Teissiga

Výstavu filmových plakátů Karla Teissiga můžete navštívit ve foyer kina Světozor v Praze. Kolekce ukazuje přes šedesát kusů z let 1959 až 1989.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Světozor plakáty

Výstava Světozor plakáty | Zdroj: ČTK


Za nejslavnější období českého plakátu se považují 60. léta minulého století. Významné byly filmové plakáty té doby. A to právě i díky Karlu Teissigovi.

„Já ho osobně řadím do pětky nejúspěšnějších autorů, kteří obdobně jako on plakáty vytvářely celých třicet let. A to byli Milan Grygar, Zdeněk Ziegler, Karel Vaca a Josef Vyleťal,“ říká velký znalec plakátové tvorby Pavel Rajčan, který je zároveň kurátorem výstavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světozor láká na výstavu plakátů Teissiga

Karel Teissig patřil k propagátorům koláže v plakátovém umění. Do konce 50.let se totiž plakáty tvořili kresebnou technikou.

„Filmové koláže patří k nejvýznamnějším v českém plakátu. Koláže k filmům Šelma na svobodě, Mladý Törless, Pan Toši a další jsou velmi výrazné. Na jedné straně svou brutalitou, kdy Tessig používá hodně výřezů z krve, zbraní a vnitřností. Někdy jsou jeho koláže i velmi něžné,“ pokračuje Rajčan.

Podle Pavla Rajčana je český plakát stejně významný jako polský. I tak je opomíjen. „Polsko na plakátech těží třicet let. Vystavuje je, prodává je. Český stát toto opomíjí. Je to ojedinělá věc v celosvětovém kontextu výtvarného umění," říká.

"Všude na západě se již od 50. let dělali fotografické hollywoodské plakáty. Nevznikla zde anomálie, že přední výtvarní umělci v Československu a Polsku nemohli vystavovat a nemohli prodávat, a tak dělali filmové plakáty. Proto jsou tyto plakáty tak významné,“ vysvětluje Rajčan.

Teissig se proslavil také jako ilustrátor. Za svůj život ilustroval asi 100 knih. Výstava plakátů Karla Teissiga v kině Světozor je v pořadí už 13. přehlídkou z cyklu Zlatá éra českého filmového plakátu. Navštívit ji můžete do konce května.

Zuzana Filípková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme