Klíčová socha Jiřího Davida opustila Prahu

Klíčová socha výtvarníka Jiřího Davida zmizela z pražského náměstí Franze Kafky. Rozebraná na tři části putovala do Olomouce, kde by měla od druhé poloviny října zdobit Horní náměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíčová socha

Klíčová socha | Foto: Tomáš Adamec

Demontáži objektu, který tvoří drátěná konstrukce pokrytá více než 80 tisíci klíčů, přihlížel i sám její autor Jiří David. Radiožurnálu řekl, že je spokojen s reakcemi na toto své dílo:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozebírání Klíčové sochy sledovala redaktorka Eva Rajlichová

„Ta reakce byla ze začátku velmi bouřlivá, co se týká odborníků. Těžko posuzovat laickou veřejnost, jaký má vztah k současnému umění. Pravdou je, že to vidělo strašně moc lidí. Na Googlu se to dalo vytáhnout i z Jižní Koreje nebo nevím odkud; ze všech možných stran.“

V Olomouci podstoupí několikatunový objekt menší opravy. V jejich rámci bude zafixovaná například patina na povrchu sochy. Tu získala za více než 3 měsíce svého pražského pobytu. Budou doplněny také chybějící klíče, o které lidé připravili zejména spodní část díla.

S Klíčovou sochou se budou moci potkat obyvatelé v dalších českých a moravských městech. Výtvarník Jiří David ale doufá, že po čase by se mohla vrátit zpět na náměstí Franze Kafky v Praze:

„To místo bylo vybrané velmi přesně a já doufám, že se sem i vrátí po nějakým roce, třeba. Protože si myslím, že to bylo úplně na tom místě, kde bych si představoval, že by taková věc mohla zůstat napořád, i když nejsem úplný příznivce toho, aby všude všechno bylo napořád,“ řekl David Radiožurnálu.

Eva Rajlichová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme