Národní galerie hledá směr, kterým se bude ubírat po odchodu Knížáka

Odborná komise ministerstva kultury začala projednávat budoucnost příspěvkových organizací svého resortu. Tato komise pro otázky galerií by měla ale ze všeho nejdříve poradit šéfovi resortu, jakým směrem by se měla Národní galerie ubírat, až z ní současný ředitel Milan Knížák příští léto odejde do důchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled do expozice sbírky moderního a současného umění Národní galerie

Pohled do expozice sbírky moderního a současného umění Národní galerie | Foto: Národní galerie

Včera se v Kosticově paláci sešlo poprvé patnáct odborníků, kteří si spíše vyjasňovali, jaké kdo má představy. Děkan filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík vysvětlil, že se od nich chce, aby definovali nové poslání Národní galerie, protože ministerstvo kultury správně tuší, že tato instituce, stejně jako dalších 30 příspěvkových organizací potřebuje změnu jak v organizaci, tak ve financování.

V komisi sedí také rektor Akademie výtvarných umění Jiří T. Kotlík a historička Milena Bártlová, která říká, že Národní galerii máme proto, že nám zbyla:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vetešková.mp3

„Národní galerie je instituce, která zapadá svým charakterem do první poloviny 20. století, kdy patřila k povinné reprezentační výbavě tehdejší buržoazní společnosti. V letech předválečných a těsně poválečných byla taková představa, že moderní stát podporuje všestrannou dostupnost kvalitních uměleckých děl, aby zušlechtil svoje občanstvo. Tento koncenzus se v dnešní době rozpadl nejen u nás a my stojíme před krizí této tradice.“

Historička Milena Bártlová seděla, stejně jako děkan Stehlík, v komisi pro výběr nového šéfa Národní galerie za předešlého vedení Václava Riedlbaucha a je známo, že i když vybrali jako nejvhodnějšího Knížákova nástupce Jiřího Fajta, Riedlbauch jejich výběr nerespektoval a nechal volbu nového šéfa Národní galerie na novém ministrovi Jiřím Besserovi.

Komise se k dalšímu jednání sejde 25. října. Jiří Besser by rád znal jméno Knížákova nástupce do 1. června příštího roku.

Michaela Vetešková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme