Se stěhováním vzácného Brožíkova obrazu pomáhal v Táboře speciální jeřáb

Slavné plátno Václava Brožíka Hus před koncilem Kostnickým je ode dneška v Táboře. S jeho stěhováním do gotického sálu Husitského muzea musel pomoci speciální jeřáb s třicetimetrovým ramenem. Obraz z roku 1883 bude jedním z hlavních exponátů výstavy k 600. výročí upálení církevního reformátora Jana Husa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální jeřáb vyzvedl plátno Václava Brožíka Hus před koncilem Kostnickým do budovy bývalé táborské radnice

Speciální jeřáb vyzvedl plátno Václava Brožíka Hus před koncilem Kostnickým do budovy bývalé táborské radnice | Zdroj: ČTK

Plátno o rozměrech 5,5 krát 3,5 metru váží přibližně 400 kilogramů. Pro účely stěhování je uloženo v obrovské bedně.

Jeřáb stojící na náměstí ji pomalu zdvihá směrem k balkonu, kde jsou dveře do prvního patra budovy bývalé radnice. Jinudy rozměrné plátno do gotického sálu dostat nelze.

„Schodiště je sice široké, ale zalomené, takže bychom se s touto bednou nemohli vnitřkem budovy vytočit,“ vysvětluje ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka.

Velká část odpovědnosti leží na bedrech jeřábníka Richarda Háka. „Hlavně pomalinku, abychom něco neprovedli a nepoškodili budovu a plátno,“ upozorňuje.

Ředitel Smrčka z náměstí pozorně sleduje ten nejnebezpečnější moment celé operace. „Bedna teď prochází nad kamenným zábradlím balkonu na gotické radnici. Nesmí se toho zábradlí dotknout, aby ho nesrazila, a zároveň by se neměla dotknout ani rámu dveří,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se stěhováním vzácného Brožíkova obrazu Hus před koncilem Kostnickým pomáhal v Táboře speciální jeřáb

Polovina bedny už se nachází uvnitř sálu. Stěhováci pod vzácný náklad přistavují malý vozíček a radí se o dalším postupu.

Operace se zdárně chýlí ke konci.

Až do pondělí 1. června zůstane plátno v ochranném dřevěném tubusu. Restaurátoři ho pak napnou na rám a připevní na masivní železnou konstrukci.

„Je udělaná tak, aby obraz unesla. Zároveň se musí zezadu zatížit, takže i operace zvedání obrazu na konstrukci bude trochu náročná. Nesmí se stát, aby obraz upadl, protože by se mohl poškodit. Takže bude potřeba pozornosti a opatrné práce,“ dodává ředitel Smrčka.

Obraz Hus před koncilem Kostnickým byl naposledy k vidění v polovině 90. let v pražské Valdštejnské jízdárně. V Táboře si ho budou moci návštěvníci poprvé prohlédnout v sobotu 6. června, kdy začíná výstava Jan Hus 1415 – 2015.

Václav Brožík: Mistr Jan Hus před koncilem kostnickým | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme