Výstava ve Vídni ukáže Picassa jako aktivistu a komunistu

Vídeň ode dneška opět září jako kulturní metropole. Znalci umění, především obdivovatelé Pablo Picassa, mají příležitost vidět jednu z největších výstav děl tohoto všestranného umělce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pablo Picasso: Grafické práce 1904 - 1905 z pařížské galerie Ambroise Vollarda

Pablo Picasso: Grafické práce 1904 - 1905 z pařížské galerie Ambroise Vollarda | Foto: Kateřina Lánská

Picasso je ve Vídni vystavován poměrně často. Tentokrát ale nabízí expozice v Albertině zcela jiný pohled. Název výstavy „Mír a svoboda“ už mnohé napovídá. Španělský umělec je zde představován jako mírový aktivista a komunista, tedy z úplně jiné strany, než je obvyklé.

Ředitel výstavní síně v Albertině Schroeder novinářům přiznal, že nezná žádnou výstavu, kterou by tak dlouho připravovali, což by samo o sobě mělo být zárukou velké kvality.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Woodhamsová mluvila na Rádiu Česko o Picassově výstavě ve Vídni

Výstava potrvá až do poloviny ledna příštího roku. Minule shlédlo expozici Picassa čtyři sta tisíc lidí. Někdy se kvůli tak obrovskému návalu návštěvníků výstavy prodlužují. Na to se ale v tomto případě nadá spoléhat.

Na výstavu mohou jít všichni ve věku do devatenácti let zdarma. Ostatní zaplatí za normální vstupenku devět eur a padesát centů. Expozice je otevřena denně od deseti hodin do sedmi večer, ve středu dokonce až do 21 hodin.

Vídeň je i díky podobnýn unikátním expozicím stále vyhledávanějším místem turistů. Muzea, výstavy a kultura vůbec přitahuje turisty z Rakouska i ze zahraničí. Letos tu bylo jenom v srpnu milion sto třicet tisíc turistů, hoteliéři se těší největším obratům poslední tři roky. Mezi turisty už také není tolik Němců, jak tomu bývalo dříve, ale přibývají třeba lidé z bývalého východního bloku.

Marie Woodhamsová, Martin Křížek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme