Alpské lyžaře čeká v otázce jejich bezpečnosti průlomový rok

Zlomené nohy, vykloubené kyčle, poraněné páteře nebo i život ohrožující úrazy hlavy a vnitřních orgánů. To všechno jsou zranění, která si - většinou při tréninku - způsobili v posledních letech muži a ženy z nejužší světové špičky alpského lyžování. Nový ročník Světového poháru, který o víkendu začal v rakouském Söldenu, by měl být s ohledem na bezpečnost lyžařů průlomový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank

Ondřej Bank | Foto: Český rozhlas

Atraktivita závodů ve sjezdovém lyžování je draze vykupována hazardem se zdravím sportovců. Organizátoři staví kvůli divákům tratě co nejnáročnější a lyžaři, kteří chtějí uspět, musejí stále více riskovat. A uspět chtějí všichni, protože platí - nemáš výsledky, nezasloužíš si peníze.

Tenhle kolotoč ale nešel roztáčet do nekonečna, a tak Mezinárodní lyžařská federace, i na nátlak ze závodnických řad, zřídila expertní skupinu, která má přispět k větší bezpečnosti alpského lyžování. Dosáhnout toho ovšem nemá úpravou tratí, ale výzbroje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alpské lyžaře čeká v otázce jejich bezpečnosti průlomový rok

„Komisi totiž vede Charlie Waibel, což je šéftrenér německých mužů, který předtím tří roky dělal ve výzkumu. Takže ví, že když se začnou zpomalovat tratě, že to nevede ke kýženému výsledku. Protože prý dělali nějaký výzkum, a když zkrátili vzdálenosti a zavřeli to, tak mysleli, že to zpomalí. Ono se to sice zpomalilo, ale o mizivé procento. A jediné, čeho docílili zkrácením, tak že tam jsou trojnásobné až čtyřnásobné síly, které jdou do nohou a těla lyžaře. Takže de facto je to ještě nebezpečnější, než když to bylo puštěné rovně,“ vysvětluje trenér české mužské reprezentace Tomáš Bank, proč se pozornost zaměří na vybavení lyžařů a nikoli na profily sjezdovek.

V patách vývojářům lyžařské výzbroje má být šestice, která má dohromady 150 let závodnických nebo trenérských zkušeností s lyžováním. Nechybí třeba vícenásobní olympijští vítězové Nor Aamodt a Švédka Wibergová.

Tomáš Bank si myslí, že zřízení skupiny může přinést výsledky, kdežto jeho bratr a svěřenec Ondřej Bank si tím až tak jistý není.

„Já doufám, že jo, ale zase tak moc tomu nedávám. Protože tyto komise FISy, co jsem teď do toho trochu více proniknul, mi přijde, že to nějak extra vliv nebude mít. Pro ně je atraktivní, když tam občas nějaký pád je. Doufám, že to opravdu myslí vážně. Je potřeba něco udělat reálně, ale jestli se FISa takto kousne a udělá to, tak by to bylo jedině dobře,“ prohlásil lyžař, kterému také do kariéry významně zasáhlo vážné zranění, které se mu přihodilo při tréninku nejvyhlášenějšího sjezdu Světového poháru v Kitzbühelu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme