Atleti se vracejí z halového ME s pompou. Lyžaři z MS s pláčem

Po deseti letech totiž nezískal žádný z lyžařů klasiků na mistrovsví světa medaili. Nejlépe z toho vycházejí sedmá místa sdruženáře Tomáše Slavíka a běžce na lyžích Lukáše Bauera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fin Matti Heikkinen (vpravo) ujel na mistrovství světa v Oslo všem. I Rusovi Poltaraninovi.

Fin Matti Heikkinen (vpravo) ujel na mistrovství světa v Oslo všem. I Rusovi Poltaraninovi. | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Tomáš Slavík si na šampionátu mohl prozpěvovat. Od sdruženářů se už déle nečekají závratné výsledky, ale on zazářil. Pro něj je sedmé místo úspěchem. Lukáš Bauer už má z velkých akcí medaile, takže byl zklamaný. A reprezentační trenér Miroslav Petrásek také. A nejen kvůli Bauerovi.

„Odjeli jsme za poslední roky nejhorší mistrovství světa nebo olympiádu,“ říká Miroslav Petrásek. Možná paradoxně nejvíce smutnil nad výsledky Martina Jakše a právě Lukáše Bauera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Kohout s treném českých lyžařů Miroslavem Petráskem

„Lukáš chtěl víc a to samé Martin Jakš. Ostatní odjeli mistrovství v rámci svých možností to, co jezdili celou sezonu.“

Což je ještě smutnější. Výsledky dalších (kromě Kožíškova třetího místa ze sprintu v Liberci) byly v sezóně hodně jemně řečeno naprosto nevýrazné. Co se týká Bauera s Jakšem, přiznává i trenér větší podíl své viny.

„Zodpovídám za jejich přípravu a víceméně jsem je nepřipravil tak, jak jsem si myslel.“ Ale kde se celkově stala chyba? Reprezentační trenér se vrací až do léta.

„Změny přes léto, které jsme udělali, tak možná byly takové, že jsme jak jsme byli tak rychle nahoře, tak jsme dva vrcholy nezvládli.“

Mimochodem, v létě byli reprezentanti méně často spolu. Nejen kvůli financím, ale i jiným představám o trénování.

„Když chodí větší skupina, tak se všichni hecují, podporují. Myslím si, že jsme od tohohle po úspěších ustoupili. Když se dívám na jiné týmy, tak jdou touhle cestou dál, takže to u nás asi není úplně dobře,“ má Miroslav Petrásek jasno.

I kdyby ale zkušenější borci naprosto bez výhrad přejali jeho plány a řídili se jimi, stejně se preventivně připravte na hubenější lyžařská léta. Věk nezastaví ani sportovci a českým lyžařům dorůstá silná konkurence těch mladších ze zahraničí.

Mladých a výborných Čechů je málo. A po běžci Jakšovi, skokanovi Koudelkovi a sdruženáři Dvořákovi je ta propast ještě větší. O ženách rovnou taktně mlčím.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme