Bauer má pravdu, ale žalobu soud zamítl

Svaz lyžařů České republiky se nemusí omlouvat Lukáši Bauerovi. Městský soud v Praze totiž zamítl závodníkovu žalobu na ochranu osobnosti. Zároveň ale uznal, že postup Svazu nebyl v pořádku a dal Bauerovi zapravdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer (vlevo) a Petter Northug - dva velikáni sezóny 2009-10

Lukáš Bauer (vlevo) a Petter Northug - dva velikáni sezóny 2009-10 | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Lukáš Bauer a také ostatní lyžaři protestovali proti jinému výkladu pravidel série Tour de Ski 2007-2008, kvůli kterému přišli o body do Světového poháru i o prize money. Svaz lyžařů České republiky (SLČR) dokonce nejdříve vyslyšel jejich přání, odvolával se u Mezinárodní lyžařské federace, ale to své poslední odvolání stáhl s tím, že nemělo naději na úspěch.

Žaloba se zamítá, ale Bauer má pravdu

Lukáš Bauer částečně uspěl, ačkoliv tomu začátek rozsudku nenasvědčoval. „Zamítá se žaloba se žádostí, aby žalovaný (SLČR) zveřejnil na své náklady omluvu v deníku Sport a v jednom dalším celostátním deníku,“ prohlásil soudce Tomáš Novosad. Žalobu zamítl z procesního důvodu. Lukáš Bauer by totiž musel dokázat, že to Svazem stažené odvolání by Mezinárodní lyžařská federace uznala jako oprávněné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu L. Bauer vs. SLČR ve vysílání Radiožurnálu

Na druhou stranu soudce uznal, že Lukáš Bauer měl vlastně pravdu, když si na postup Svazu stěžoval. Soudce totiž dodal: „Ovšem na druhou stranu opakovaně musím zdůraznit, že jednání žalovaného nebylo férové, nebylo řádné a nebylo v souladu s právem. Žalovaný se měl o svého člena postarat mnohem lépe. A to nejenom o něj, ale i o ostatní, kteří zde vypovídali jako svědci.“

Jinými slovy: Svaz měl všechny české lyžaře, tedy i Martina Koukala a Martina Jakše, které jiný výklad pravidel údajně poškodil, hájit do poslední možné chvíle a boj nevzdat.

Bauer se nejspíš odvolá

Místo Lukáše Bauera, který osobně k závěrečnému stání k soudu nepřišel, komentoval rozhodnutí soudu jeho právník. „Svým způsobem jsme trošku překvapeni, protože jsme očekávali jednoznačnější negativní rozhodnutí ve věci té žaloby,“ řekl Robert Čepek, „zřejmě tedy soud část našich argumentů uznal s tím, že svaz nepostupoval správně.“

Proti rozsudku Městského soudu v Praze se ale obě strany mohou odvolat – a Lukáš Bauer to podle svého právního zástupce asi udělá. „Předpokládám, že ano. Minimálně pokud by to záleželo na mně. Ale myslím si, že Lukáš je rozhodnutý toto dobojovat do konce a že pouhé částečné vítězství konstatováním toho, že svaz nepostupoval správně a tím, že nemusí platit náklady soudního řízení nebude to, s čím je spokojen,“ upřesnil právník Lukáše Bauera Robert Čepek.

Svaz si dál stojí za svým

Čestmír Skrbek, II. vicepresident Svazu lyžařů České republiky, byl při odchodu ze soudní budovy o hodně stručnější: „Ctíme rozhodnutí soudu.“ A na to, že svaz podle soudce nejednal fér odvětil. „Nebudu to komentovat, já jsem přesvědčenej, že jsme jednali správně,“ stojí si za svým Čestmír Skrbek, potažmo Svaz lyžařů ČR.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme