Bauer s Jakšem mají první vrchol sezony za sebou. Ten druhý je čeká za šest týdnů

Lukáš Bauer s Martinem Jakšem mají šest týdnů na to, aby se zbavili extrémní únavy po prvním vrcholu sezóny a připravili se na druhý. Získá na přelomu února a března Bauer konečně titul mistra světa? Bude po letech šance, aby si při taktizování v čele některých závodů pomohli dva Češi? A kdo bude patřit k favoritům šampionátu v Norsku? V neděli skončená a mezi běžci a běžkyněmi na lyžích velmi prestižně vnímaná Tour de Ski mnohé naznačila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer pronásledovaný v La Clusaz Rusem Legkovem

Lukáš Bauer pronásledovaný v La Clusaz Rusem Legkovem | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Z českého pohledu vyšla Tour de Ski nad očekávání dobře. Dva závodníky v první desítce měli dále už jen Švýcaři a Kanaďané. Lukáš Bauer dokázal, že i když se mu nedaří úplně podle představ, silou vůle je schopen svého cíle dosáhnout a stále se měřit s nejlepšími dravci z mladší generace.

„Samozřejmě že se necítil dobře nebo byl nespokojený, ale zase ukázal, že se nikdy nevzdává, že bojuje až do konce a to je vlastnost, která z něj dělá to, co je. Prostě je výborný, ale to zase nemůžeme říkat moc nahlas, aby si o sobě moc nemyslel,“ chválí a popichuje servisman Vít Fousek Lukáše Bauera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba byl s českými běžci na Tour de Ski. Po jejím skončení zjištoval, jak a kdy se budou Bauer s Jakšem připravovat na MS.

Bauer nebyl na Tour v tak oslnivé formě, aby dokázal v závodě s masovým startem všem ostatním ujet a sám se netají tím, že když pak dojde k hromadnému finiši, nemá přílišnou naději na úspěch.

Dřina sedí Bauerovi víc, než taktizování

Poslední etapa ale ukázala, že při závodě, kde se nedá taktizovat a ke slovu přichází čistá dřina, umí Bauer strčit ostatní do kapsy. Proto by si měl v kalendáři světového šampionátu zaškrtnout datum 1. března.

„Lukáš pojede na mistrovství světa s tím, že chce získat medaili a dlouhodobě ukazuje, že ji dokáže získat. A myslím si, že trať 15 kilometrů klasicky je ideální pro splnění jeho snu. A co se týče Martina, tak ten odjel fantastické závody a pokud by bojoval o první desítku, tak by to bylo neskutečně dobré,“ nasazuje trenér Miroslav Petrásek laťku i Martinu Jakšovi.

Počítat s Jakšovou pomocí ještě není v jeho možnostech

Pro něj je ale prý ještě příliš velkým soustem, aby dokázal Bauerovi pravidelně pomáhat v taktických hrátkách v čele závodů s hromadným startem.

„Martin ještě není v roli, aby dokázal diktovat tempo a myslím si, že je rád, že tam je. Kdyby zkusil jedno kolo jet v čele, tak by nikomu nepomohl a ještě by uhnil.“

Může se stát, že zvítězí dravé mládí

Ovšem v kombinaci se schopností rychle finišovat se může stát, že na mistrovství světa Martin Jakš Lukáše Bauera v některém ze závodů se skupinovým dojezdem do cílové rovinky porazí. Při ladění formy bude pro oba důležité, jak dokážou během šesti týdnů zkombinovat přípravu s odpočinkem po Tour de Ski.

„Bavili jsme se s Mírou, že bych jel možná v Liberci a potom jsme uvažovali i o Otepää. Pak by ale měl být na řadě tak pět dní odpočinek a následně příprava na mistrovství světa,“ nastiňuje Jakš program následujících týdnů, přičemž Bauer stejně jako většina lyžařů, kteří dojeli Tour de Ski do konce, liberecké sprinty v závěru tohoto týdne vynechá.

Tři favoriti, kterým sedí rychlý finiš

Ženská část mistrovství světa pak ukáže, jestli bylo rozumné vynechat i celou Tour de Ski, jak to udělala norská favoritka Marit Björgenová, zatímco její velká soupeřka Justyna Kowalczyková z Polska vsadila na závodní praxi a náročnou Tour vítězně absolvovala. Spolufavority mužských distančních závodů světového šampionátu vypočítává Lukáš Bauer.

„Cologna, Northug, Hellner a dá se říct, že by se tam mohl počítat i Legkov. Zejména ty prví tři jsou silní ve všem a současný formát závodění, kdy se rozhoduje v finiši, jim těžce nahrává.“

A nikdo neví, jestli a v jaké formě se tentokrát před patnáctkou klasicky vynoří estonský veterán Andrus Veerpalu, který na této trati Bauerovi sebral titul mistra světa v Liberci.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme