Biatlon se těší z nárůstu počtu dětí, kluby na takový boom ale nejsou připravené

Domácí mistrovství světa a skvělé výsledky hlavně Gabriely Soukalové nepřitáhly k biatlonu jen nové fanoušky. Na závodech se teď objevuje čím dál víc dětí, které s tímto sportem začaly. Pro kluby je to samozřejmě radost, ale kromě toho také starost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BIatlonistka Gabriela Soukalová během úvodního závodu Světového poháru ve švédském Oestersundu

BIatlonistka Gabriela Soukalová během úvodního závodu Světového poháru ve švédském Oestersundu | Zdroj: Reuters

"Největším boom jsme zažili asi před mistrovstvím světa v biatlonu, kdy dětí přišlo poměrně dost. Teď vedu třicet dětí, v zimě závodí jen starší, těch je přibližně sedmnáct," vypočítává Michaela Buchtová, která trénuje malé biatlonové naděje v Novém Městě na Moravě.

Právě tam se uskutečnil první letošní závod Českého poháru žactva a místo dříve obvyklých devadesáti až sta dětí jich tam nastoupilo sto sedmdesát šest. Jedním z nich byl i Tomáš Gregor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě skvělých výsledků Gabriely Soukalové se těší český biatlon také z nárůstu počtu dětí

"Hrozně mě to baví a rád bych u biatlonu zůstal co nejdéle. Nejbližší mi je Ondra Moravec. Před dvěma roky jsem se byl podívat i na mistrovství světa, kde se jsem viděl svůj vzor Martina Fourcadea," říká Tomáš Gregor.

Žákovské závody se sice těm dospělým podobají, úplná kopie to ale rozhodně není. Nejsou tak dlouhé, střílí se na kratší vzdálenost a ze vzduchovky, kterou si navíc děti ani nevozí na trati s sebou. Jednak z bezpečnostních důvodů, ale také kvůli tomu, že v oddílech není zbraní dostatek.

"Někde startují dva nebo tři závodníci s jednou zbraní. Komplikuje to ale práci pořadatelů, kteří musí zbraně zase někam přenášet," vysvětluje prezident Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík.

Pořídit novou pušku totiž stojí zhruba dvacet tisíc korun. „Letos jsme to řešili příspěvkem 12 tisíc korun a osm tisíc museli dodat buď klub, anebo rodiče,“ dodává Fiřtík.

Kromě menšího počtu zbraní ho trápí vzhledem k biatlonovému boomu také nedostatek trenérů. Takových, jako je třeba Michaela Buchtová.

"Od malička jsem se věnoval biatlonu, poté jsem kvůli studiu přestala a začala jsem se společně s tátou věnovat dětem. Pustila jsem se do toho natolik, že teď se trénování věnuju naplno. Máme tady velkou skupinu dětí," přibližuje Michaela Buchtová své trenérské začátky.

Vybrat si klub není tak lehké

Pokud byste i vy chtěli dát svého potomka na biatlon, je třeba nejdřív najít jeden ze zhruba 45 klubů v republice, které se výchově mládeže věnují. Což ale také není snadné, uvědomuje si Václav Fiřtík.

"Je to velký problém. Někdo se v jižních Čechách rozhodne pro biatlon a narazí na to, že nejbližší klub, který pracuje dobře, je vzdálený 80 kilometrů," doplňuje.

Po nových fanoušcích a malých závodnících by se tak českému biatlonu hodily kromě většího počtu zbraní a trenérů také nové kluby.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme