Björgenová rekord Vjalbeové nevyrovná, na třicítce brala stříbro

Norská lyžařka Marit Björgenová má na mistrovství světa v Oslo pátou medaili z pátého závodu, ale poprvé není zlatá. Hrdinka domácího publika tak nevyrovná rekord Rusky Vjalbeové, které se povedlo během jednoho šampionátu pětkrát zvítězit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marit Björgenová - hvězda na lyžařském nebi

Marit Björgenová - hvězda na lyžařském nebi | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Norové na Holmenkollenu ovšem ani tentokrát nijak nesmutnili. V posledním ženském závodě v běhu na lyžích, na 30 kilometrů volnou technikou, porazila Björgenovou pouze další Norka Therese Johaugová.

Pracovní týden skončil, mlha zmizela, nebe nad Oslo je bez mráčku a závodí Marit Björgenová. Tahle kombinace znamená jediné, Norové berou Holmenkollen útokem. Před stanicemi metra v centru města se tvoří dlouhé fronty a odjet na závodiště vyžaduje pevné nervy a velkou trpělivost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Björgenová rekord Vjalbeové nevyrovná, na třicítce brala stříbro

Ta se ale vyplatila, i když národní hrdinka číslo jedna Marit Björgenová tentokrát nezvítězila. Ale už v polovině závodu bylo zřejmé, že zlatá bunda tradičně připravená v cíli pro případnou norskou šampiónku, najde i tentokrát své uplatnění. A našla. Zahřála Theresu Johaugovou, která po prvním ze dvou přezouvání lyží svým soupeřkám zamávala a řekla: 'Na shledanou v cíli.'

"Tenhle den mi opravdu vyšel. Měla jsem dobré lyže a věděla jsem, že největší šanci ujet mám ve stoupáních. To se potvrdilo, právě tam jsem si vytvořila na Marit i Kowalczykovou náskok. Věřila jsem, že už mě nedojedou. I proto, že na startu jsem obula své druhé nejlepší lyže, při prvním přezutí ty třetí v pořadí a na poslední úsek jsem si nechala ty nejlepší," vyprávěla drobná Johaugová.

Vítězství nad statnější, starší a slavnější krajankou Björgenovou pro ni znamená první individuální zlato na velkých akcích. A dá se to vyložit i tak, že obdivovatelka aspoň pro tento závod přerostla svůj vzor. "Od té doby, co jsem viděla Marit, jak na mistrovství světa v Oberstdorfu vyhrává jeden závod za druhým, snila jsem o tom, že jednou budou věšet zlatou medaili na můj krk. A můj den přišel."

Marit Björgenová kvůli tomu přišla o stoprocentní bilanci na šampionátu, a nastala tím i paradoxní situace. Norka připravila Norku o vyrovnání rekordu Jeleny Vjalbeové, která před čtrnácti lety na šampionátu v Trondheimu vyhrála pět závodů. A víc se jich tehdy nejelo. Björgenovou to ale příliš netrápilo.

"Když jsme jely poslední kolo, někde kolem dvaadvacátého, třiadvacátého kilometru, jsem už věděla, že první místo je pryč a že jedu o stříbro. Ale bilance čtyři zlaté, jedna stříbrná medaile, s tím jsem velmi spokojená."

Aby ne, už v pondělí bylo jasné, že se stane největší osobností mistrovství světa. A během dní následujících dala Marit Björgenová na tenhle svůj přídomek ještě dvě razítka, byť jedno z nich stříbrné.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme