Bylo to na medaili, litoval český skokan Antonín Hájek

Lety, nebo život? Až tak špatné bylo počasí během čtvrtého dne světového šampionátu v letech na lyžích v Harrachově. A co hůř, už druhý den po sobě. Soutěže družstev se letci vůbec nezúčastnili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Hájek v závodu v letech na lyžích v Harrachově

Antonín Hájek v závodu v letech na lyžích v Harrachově | Zdroj: ČTK

„Určitě bych byl rád, kdyby se to odskákalo, ale zase ne za cenu, aby se někdo zranil. To je lepší závody zrušit,“ byl nakonec Roman Koudelka rád, že pořadatelé nevystavovali letce žádnému nebezpečí a také program čtvrtého soutěžního dne zrušili.

Přesto ani radostí do vzduchu závodníci neskákali. Věděli však, že snad jedině Krakonoš by mohl vítr zkrotit. Nikdo jiný určitě ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závod družstev na mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově se kvůli velkému větru nekonal

„Každý si to určitě představoval jinak, ale větru, dešti neporučíme. Připravený to bylo, to všichni vědí. Že to nevyšlo, s tím se nedá nic dělat,“ vysvětloval po závodě zklamaný Antonín Hájek.

Výrazný úspěch českého družstva přitom rozhodně nebyl nereálný. Třeba po sečtení výsledků z individuální soutěže by v hodnocení národů patřila domácímu týmu třetí příčka.

„Bylo by to asi na medaili. Všichni jsme skákali dobře a to ještě třeba relativně mě se nedařilo. Ale teď už je to jedno. Nikdo nemůže vědět, jak by to skončilo, ale takovouhle šanci už možná nikdy mít nebudeme. Ještě to bylo doma, velká škoda.“

Hlavu v dlaních by proto mohl mít po šampionátu celý český realizační tým, trenér David Jiroutek se ale snaží myslet pozitivně. O tom, že naději třeba i na medaili vzal jeho svěřencům vítr dosahující v nárazech rychlosti přes dvaadvacet metrů za sekundu, nechce dlouze diskutovat.

„Všechno špatný je k něčemu dobrý. Tak uvidíme, k čemu bude dobrá tahle škola, kdy se člověk připravuje několik let na domácí závod a to nejen závodníci, ale i pořadatelé a pak to nevyjde.“

Kvůli větru byl na MS v letech zrušený i závod družstev

Číst článek

Možná hůře nesli následky špatných povětrnostních podmínek právě pořadatelé šampionátu. Třeba šéf soutěže Josef Slavík, a to už po zrušení včerejšího závodu.

„Lidi se na to těšili, naše parta techniků se těšila na závody a udělala všechno pro to, aby bylo možné je uskutečnit. Nikdo z lidí neodešel, všichni čekali, že se to zlepší, bohužel se to nezlepšilo. Všichni jsme zklamaní a je nám docela do breku.“

Organizátoři a vlastně i fanoušci proto budou raději vzpomínat na první dva dny šampionátu, které proběhly za skvělé divácké atmosféry i příjemného jarního počasí.

Vojtěch Bureš, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme