EYOWF skýtá mnoho důvodů, proč na něj přijet

Slavnostní zahájení, zažehnutí olympijského ohně a po pěti dnech také slavnostní zakončení. 10. ročník Zimního evropského olympijského festivalu mládeže (EYOWF), který už od zítřka hostí Liberecký kraj, bude připomínat tu pravou olympiádu se vším všudy. A také dává hned několik důvodů, proč by i vás měl zajímat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo_EYOWF.jpg

logo_EYOWF.jpg

Představí se zhruba tisíc účastníků za čtyřiceti čtyř zemí. Celkem osm sportů ve třech městech. ,,Lední hokej a krasobruslení v Tipsport aréně a Svijanské aréně v Liberci, alpské disciplíny na Ještědu, na místním můstku budou skoky na lyžích jak specialistů tak sdruženáři. Ti budou pokračovat na běžeckých tratích ve Vesci, kde závodí i běžci - specialisté. Biatlon proběhne v areálu v Břízkách a snowboarding v Kořenově - Rejdicích," vyjmenovává prezident organizačního výboru Roman Kumpošt.

Už ty počty výprav dávají tušit, že pro mladé sportovce moc důležitějších akcí není.

Přehrát

00:00 / 00:00

EYOWF skýtá mnoho důvodů, proč na něj přijet

,,Připravujeme dorostence na vstup do světového sportu. Mezi dorostenci je EYOWF, následují mistrovství světa či Evropy juniorů a pak už jsou Světové poháry a velká mistrovství světa," tvrdí Kumpošt.

Stále jsme, potažmo organizátoři, vás nepřesvědčili, proč se na Zimní evropskou olympiádu mládeže přijet podívat? Dobrá, možná nejsou dorostenecké závody, pokud na ně celou akci degradujeme, zrovna lákavé, ale na jejich obranu se sluší zvážit argument Romana Kumpošta: ,,Dá se předpokládat, že závodníci, kteří se představí na EYOWF v Libereckém kraji, budou i na olympijských hrách v Soči 2014."

Stejně tak v Zimní evropské olympiádě mládeže triumfovali běžec na lyžích Martin Koukal, nebo hokejista Tomáš Plekanec. A jména jako Kosteličová, Pärsonová, Björgenová, Pljuščenko - to všechno jsou vítězi předchozích ročníků. Tudíž by bylo žádoucí si zapamatovat následující jména:

,,Medailové ambice má krasobruslař Petr Coufal, dále Ester Ledecká, která bude závodit jak na lyžích tak na snowboardu, nicméně její šance mezi snowboardisty jsou větší. A mezi běžci na lyžích by měl být naší největší nadějí Petr Knop," vyjmenovává vedoucí české reprezentace Jan Stluka, který vás, jestli jste pozorně poslouchali, zřejmě udivil.

Ano, opravdu řekl, že patnáctiletá Ester Ledecká bude reprezentovat jak na snowboardu, tak na lyžích, tedy ve dvou naprosto odlišných disciplínách. Což je na vrcholové úrovni téměř nepředstavitelné.

,,Na tomto typu soutěže a v tomto věku už to je opravdu rarita. Je náročné dobře závodit jen v rámci alpském lyžování ve sjezdu a slalomu, nota bene když jde o snowboard," potvrzuje Jan Stluka s tím, že ambice i výkonnost na stupně vítězů má více českých sportovců. A to už je dost důvodů.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme