Jakš a Nývltová se představí v Liberci, Bauer chce hlavně odpočívat

Horší už to nebude, může si říct Lukáš Bauer a s ním i ostatní běžci a běžkyně na lyžích, kteří dokončili Tour de Ski. Intenzivnější zátěž než během právě skončeného seriálu osmi závodů v deseti dnech už v této sezóně nezažijí. Muži uběhli celkem více než sto, ženy o něco méně než šedesát kilometrů. Pro jejich těla je to šok, ze kterého se teď budou nějaký čas sbírat. Přitom už za šest týdnů musejí mít vyladěnou formu na vrchol sezóny, tedy na mistrovství světa v Norsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh na lyžích, Tour de Ski, Lukáš Bauer pomáhá v cíli Kanaďanu Harveymu

Běh na lyžích, Tour de Ski, Lukáš Bauer pomáhá v cíli Kanaďanu Harveymu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Při zasloužených ovacích na vrcholu sjezdovky na Alpe Cermis zažívají lyžaři a lyžařky každoročně rozporuplné pocity. Hlava je v euforii, že vražedné stoupání a tím i celý závodní maratón jsou u konce, kdežto tělo už skoro vypovídá službu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakš a Nývltová se představí v Liberci, Bauer chce hlavně odpočívat

"Vezměte si, že vyjíždí padesát, šedesát nebo sedmdesát lidí a dojede jich pětatřicet, čtyřicet. A to není jenom tím, že sprinterky odjíždějí. Samozřejmě, že sprinterky tady nemají co dělat, ale sedmdesát osmdesát procent lidí skončí proto, že to nejde vydržet. Je to neskutečný. Patnáctky, sprinty, den co den. Přejezdy 400 kilometrů v noci, přijedeš v půl druhý a ráno závodíš," sype ze sebe trenér Jiří Šimůnek důkazy o náročnosti Tour de Ski, ve které byla tou lepší ze závodnic jím vedených devatenáctá a v cíli zničená Eva Nývltová.

"Loni jsem se nevzpamatovala do konce sezony, takže teďka tři dny budu jenom ležet, ale bude mě čekat asi start v Liberci ve sprintu. Budu to muset nějak nakombinovat, abych odpočívala, ale zároveň se mohla v sobotu rozhýbat," naznačuje Nývltová, že na rozdíl od naprosté většiny těch, kteří dojeli Tour de Ski až do konce, se už o nadcházejícím víkendu postaví na start dalších závodů Světového poháru. Platí to také o osmém v mužském pořadí Tour.

"Kdyby byl ten sprint někde jinde, tak bych ho nejel. Ale tím, že je to doma u nás, tak proč ne. Zazávodit si doma před domácím publikem po relativním úspěchu na Tour de Ski bude příjemný," těší se Martin Jakš, kdežto Lukáš Bauer, který má lyžařské sprinty rád zhruba podobně jako oheň vodu, se v Liberci rozhodně neobjeví.

"Cítím se hodně unavený, takže takový týden budu odpočívat. Neříkám, že nebudu trénovat, ale spíše odpočívat. Závodit budu nejdříve v Otepää." Na regeneraci před svým oblíbeným závodem v Estonsku má Bauer čas do příští soboty.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme