Jakub Flejšar stíhá trénovat Evu Samkovou a také sochařinu. Své svěřenkyni slíbil koně

Nejen sportem živ je člověk. Takového hesla se drží trenér zlaté olympioničky Evy Samkové Jakub Flejšar. Snowboardingu se věnuje 18 let, mezitím ale vystudoval sochařinu na Vysoké škole umělecko-průmyslové. A právě umění se dnes také věnuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Flejšar ve své dílně

Jakub Flejšar ve své dílně | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Tady mám ateliér, kde dělám ty své lepeniny, kterými se živým,“ zve do své dílny Jakub Flejšar.

Ateliér je plný dřeva, především pak jeho odřezků. A právě z těch mladý umělec lepí různé abstraktní formy většinou figurativního tvaru. „Když se spojí, tak se v čistých designových prostorech krásně vyjímají,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportéra Pavla Petra pozval exkurzi do své dílny v pražských Dejvicích Jakub Flejšar

Jakub Flejšar spotřebuje téměř každý kousek dřeva, který má k dispozici. I proto je konečná podoba jeho výtvoru především výsledkem určité improvizace, nikoliv přesně promyšleného návrhu.

„Vždycky mám nějakou představu, až dřevo samo ji ale formuje do určitého tvaru. Věci mi pod rukama vznikají samy o sobě,“ prozrazuje.

O sochy Jakub Fejšara je všeobecně zájem, jeho slavná svěřenkyně Eva Samková má také své přání, podobiznou by ji ale kouč nepotěšil.

„Žádnou podobiznu nechci. Obzvlášť když vím, jak ty jeho sochy vypadají (smích). Chtěla bych koně, ta mu jdou. Jenže Jakub nemá moc času, takže to bude chvíli trvat,“ usmívá si dobře naladěná Eva Samková.

Přání se zlaté olympijské medailistce nejspíš splní, trenér jí ho totiž už slíbil.

„Už jsem se o jednoho koně pokoušel, nakonec z něj ale vyšla figura. Mám ho už rozkresleného, někdy ho udělám. Teď mám ale práce, kterou si něco vydělám, prostě víc. Holt si počká, je mladá a času má dost,“ říká Jakub Flejšar.

Dřevěné figury Jakuba Flejšara | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme