Jan Kaliba: Účastníci Tour de Ski by určitě ocenili den volna navíc

Tour de Ski letos poprvé nemá ve svém programu žádný závod na území Čech nebo Moravy. Za hlavní důvod, proč už jim české pořadatelství není dobré, označovali funkcionáři Mezinárodní lyžařské federace FIS špatnou polohu Prahy či Nového Města na Moravě, kde se dříve seriál konal. Prý jde o velkou zajížďku mezi durynským Oberhofem a italskými Alpami. Jenže tohle vysvětlení působí spíš jako výmluva, když si uvědomíme, s čím se všichni účastníci Tour potýkají právě teď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomalu jedoucí kolona aut směrem do Prahy na silnici I/2 v Mukařově se potýkala s uježděnou vrstvou sněhu

Pomalu jedoucí kolona aut směrem do Prahy na silnici I/2 v Mukařově se potýkala s uježděnou vrstvou sněhu | Foto: Jan Rosenauer

Lyžaři, trenéři a servismani se sice vyhnou oklice přes české území, jenže funkcionáři FIS jim tím situaci nijak neulehčili. Cesta z Oberhofu do Oberstdorfu trvá pět hodin, a to při dobrém počasí. A v Durynsku, odkud konvoj Tour během podvečera vyráží, je hustá mlha a sněží.

Takže lyžaři, ale především jejich podpůrný tým, teď prožívají zapeklité hodiny. Závodníci řešili, jak nejlépe zregenerovat a jak při zdlouhavém přejezdu ztratit co nejméně sil. Servismani se museli postarat o lyže, ve vlastním zájmu co nejrychleji sbalit objemný náklad a navrch se ještě střídají při řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba: Účastníci Tour de Ski by určitě ocenili den volna navíc

„Tohle je velice, velice náročné. Až si myslím trošku hloupé. Pro všechny to bude složité. My jsme tak předpokládali, že bychom to mohli stihnout kolem páté šesté hodiny, už být na cestě tam. Že tam přijedeme někdy kolem desáté jedenácté, podle toho, jaká bude cesta, jak hodně kde chumelí,“ uvedl servisman Vít Fousek.

A k Fouskovým slovům nutno dodat, že kolem páté hodiny ranní musí jeho tým zase na nohy, aby závodníkům připravil lyže před nedělním sprintem, který v Oberstdorfu začne už krátce po poledni.

Tour de Ski je sice sportovní akcí, ale patří k ní i noční brázdění silnic, na kterých může jít unaveným řidičům i jejich osádce o zdraví, ne-li o život. Spíš než vynechat závod v Česku by možná všichni ocenili jeden den volna navíc.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme