Jsem opravdu spokojená, usmívala se v cíli Sáblíková

První medaili vybojovala na mistrovství světa rychlobruslařů v německém Inzellu Martina Sáblíková. Je stříbrná za výkon 4 minuty, 2 sekundy a 7 setin. Rychlejší, a to o pouhých jedenapadesát setin, byla Nizozemka Ireen Wüstová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková s trenérem Novákem

Martina Sáblíková s trenérem Novákem | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Martina Sáblíková měla už před závodem jasný cíl - vybojovat medaili. Podařilo se, i když ztráta na vítěznou Ireen Wüstovou byla opravdu minimální. "Z Calgary má bronz z mistrovství světa, teď má stříbrnou, opravdu bych se rouhal, kdybych řekl, že nejsem spokojený.

Samozřejmě mě ten kousíček zamrzel, ale ukázala, že o první místo bojovala, takže do poslední chvíle nikdo nevěděl, jak to dopadne. Jsem spokojený, medaile je medaile, pódium je pódium," konstatoval po závodě trenér Petr Novák. I jemu ale bylo jasné, že zlato bylo hodně blízko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsem opravdu spokojená, usmívala se v cíli Sáblíková

"Nikdo nevěděl, jestli to bude při průjezdu cílem první nebo druhý místo, akorát bylo jasně vidět, že na druhý místo jela. Musíme brát v potaz, že Ireen závod vždycky rychle rozjíždí a tentokrát to dotáhla až do konce a zajela suprový čas."

Měla ale Martina na to, aby Wüstovou porazila? Věděl trenér o úseku, kde se rozhodlo v neprospěch Sáblíkové? "To je těžký, po závodě je každý generál. Martina odvedla dobrý výkon a čas 4:02 je kvalitní. Bezesporu jela dobře a jsem spokojený."

Martina Sáblíková také byla se stříbrem spokojená. Úsměv na rtech to potvrzoval. "Věděli jsme s Petrem, že když chci jet pod čtyři minuty nebo na první místo, musíme jezdit kolo za 31,5. První tři kola to vypadalo dobře, ale pak jsem ztratila, a i když jsem potom zkoušela zrychlit, už to nešlo. Chybělo pět desetin, přesto jsem opravdu spokojená."

Už při průjezdu cílem bylo ovšem skutečně zřejmé, že českou reprezentantku stál závod hodně sil. "Měla jsem toho plný kecky, ale to je normální. Kdybych přijela do cíle a řekla bych si, že můžu jet dál, tak bych nebyla spokojená. Takhle si můžu říct, že jsem udělala maximum a to je strašně důležitý."

Pravdou je, že vítězná Nizozemka Wüstová potvrdila výtečnou formu. "Před závodem říkali, že má formu jako na olympiádě 2006 a to se potvrdilo. Čas, který zajela, byl fantastický."

Zítra by měla Martina Sáblíková společně s Karolínou Erbanovou absolvovat patnáctistovku. Její start ovšem není stoprocentní. "Zeptám se Martiny, jestli chce startovat, jestli patnáctistovku pojede. Karolína na tom není dobře, leží v posteli a něco se o ni pokouší. Mám strach, aby se to nepřeneslo na Martinu, tak nevím, co mám dělat," upřesnil Petr Novák.

Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme