Krasobruslař Verner je na ME po krátkém programu třetí, Březina pátý. Tance vyhráli Italové

Čeští krasobruslaři mají po krátkém programu evropského šampionátu v Budapešti šanci na medaili. Tomáš Verner je před sobotními volnými jízdami třetí a Michal Březina s malým odstupem na pátém místě. Závod v maďarské metropoli vede Španěl Fernández. Titul v tancích si připsali Italové Cappelliniová a Lanotte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Verner

Tomáš Verner | Zdroj: ČTK

Verner je rád, že si vystoupením v úvodní polovině soutěže nezkazil svůj sen, rozloučit se na svém posledním evropském šampionátu v kariéře ziskem cenného kovu.

"Před mistrovstvím jsem říkal, že nechci mluvit o tom, jak to v Budapešti dopadne, ale přijel jsem závodit o medaile, a díky krátkému programu jsem stále ve hře," řekl v aréně SYMA Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krátký program hodnotil s Michalem Jurmanem v hale SYMA Tomáš Verner

Vernerovi se u vysokého čtverného toeloopu se sice nepodařil výjezd, ale to byla jediná vážnější kaňka na jeho jízdě. Díky známce 83,51 bodu získal malou bronzovou medaili za krátký program, na průběžně druhého Voronova ztrácí rovné dva body.

Zanedbatelných 71 setin bodu ztrácí na reprezentačního kolegu Michal Březina. Bronzový muž posledního evropského mistrovství zajel čistě, a to včetně vydařeného čtverného salchowu.

Třiadvacetiletý krasobruslař byl rád, že sezónním maximem snad už zlomil zatím nepříliš úspěšnou sezónu.

"Na začátku sezony jsem v jízdách hodně přemýšlel o tom, co musím udělat, a moc se to nevyplácelo. Dnes jsem se v momentě, kdy začala hrát hudba, snažil zapomenout na všechno, vypnout hlavu a nepřemýšlet, a povedlo se to," vysvětloval.

Vede suverénní Fernández

Díky suverénnímu a uvolněnému výkonu se poprvé v kariéře dostal v krátkém programu přes hranici 90 bodů Španěl Javier Fernández. Známkou 91,56 si o 2,76 bodu vylepšil osobní rekord z ME 2013.

Po krátkém programu ztrácí francouzští favorité. Obhájce stříbrné medaile Florent Amodio je před sobotními jízdami na sedmé pozici, veterán Brian Joubert upadl při pokusu o čtverný toeloop a patří mu deváté místo.

Tancům vládnou Cappelliniová a Lanotte

Italští krasobruslaři Anna Cappelliniová a Luca Lanotte získali premiérový evropský titul v tancích. Kvůli pádu partnerky při twizzlech za nimi o 1,1 bodu skončili Rusové Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov. Bronzovou medaili si ze šampionátu v Budapešti odvezou Britové Penny Coomesová a Nicholas Buckland.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti:

Muži - krátký program: 1. Fernández (Šp.) 91,56 bodu, 2. Voronov (Rus.) 85,51, 3. Verner (ČR) 83,51, 4. Kovtun (Rus.) 83,15, 5. Březina (ČR) 82,80, 6. Majorov (Švéd.) 79,62.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme