Lukáš Bauer hodnotí sezonu pozitivně, navzdory MS

Lukáš Bauer skončil celkově čtvrtý v hodnocení Světového poháru končící sezóny. Už s vědomím zřejmě marného boje dřel v závěru finálové minitour ve švédském Falunu na patnáctikilometrové trati volnou technikou. Skoro smazal náskok domácího Daniela Rickardssona, ale potřebné body na něj nevyjel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžař Lukáš Bauer

Lyžař Lukáš Bauer | Foto: Jan Kaliba

Lukáš Bauer se doopravdy snažil - není to jen subjektivní dojem vidění na televizní obrazovce, ale i podepřený fakty. Třeba tím, že zajel v poslední etapě finále Světového poháru třetí nejrychlejší čas.

"Převládá jednoznačně spokojenost. Startoval jsem ve velké skupině o osmé až patnácté místo, takže mým cílem bylo jet polovinu závodu v ní, moc se neobjevovat vepředu a pošetřit síly, a v druhé polovině závodu nastoupit a co nejvíc stáhnout ty lidi před námi," poodhalil svou taktiku Lukáš Bauer a dodal výsledky svého snažení:

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Bauer hodnotí sezonu pozitivně, navzdory MS

"Předjel jsem Emila Jönssona, ale tu skupinu už jsem bohužel nedojel. Takže jsem se polepšil jen o jedno místo, ale časový posun tam byl značný. Byl to podařený závod."

Ve Světovém poháru tak český reprezentant skončil na čtvrtém místě za vítězným Švýcarem Colognou, Norem Northugem a Švédem Rickardsonem. Na něj ztratil v celé sezóně mrzkých 58 bodů. Kde?

"Daly se získat včera (v sobotu při skiatlonu - pozn. autora), ale Rickardsson předvedl výborný výkon. Já jel sice také solidně, ale skončil jsem až za ním. Navíc on bodoval i v prémiích, takže přede mnou startoval asi o minutu. Abych řekl pravdu, ani jsem před závodem nevěřil, že bych tu minutu mohl v současné formě stáhnout," pravil smířeně Lukáš Bauer.

Ostatně, co se týká Světového poháru, nemusí ho konečné umístění mrzet a už vůbec nemá proč se stydět. "Zůstal jsem na čtvrtém místě v celkovém hodnocení, což je i tak velmi výborný výsledek, navíc i s ohledem na to, že v letošní sezoně pro mě tyto žebříčky nebyly cílem. Jednoznačným cílem bylo Tour de Ski a mistrovství světa," říká trojnásobný olympijský medailista.

Nastínit změny pro další sezonu Bauer odmítl

Zatímco na Tour de Ski skončil třetí, z Oslo odjížděl zklamaný. Nejlépe tam skončil na sedmém místě, přitom chtěl medaili, která se od něj i čekala. Když by měl ale hodnotit celou sezonu znaménkem plus, nebo mínus, které by si zvolil?

"Pokud mám jenom tyto dva výběry, tak plus," volí Bauer. Ale aby nedošlo k nepřesnému dojmu a špatné interpretaci tohoto výroku: Lukáš Bauer je se sezonou spokojený, ale rozhodně z ní není nadšený.

"Už několik sezon po sobě patřím do té naprosté světové špičky, spoustu závodníků z výrazně silnějších lyžařských týmů dokážu stabilně porážet, takže spokojenost. Ale mistrovství světa bohužel nevyšlo a to byla taková malá kaňka na celé té sezoně," ví Lukáš Bauer.

Právě na světovém šampionátu také naznačil, že má v hlavě změny, které by chtěl uplatnit už pro přípravu na další sezonu. Za pokusnou otázku, jestli je prozradí, to stálo... "Neprozradím, neprozradím, zatím určitě ne, protože je na to čas a pro mě sezona ještě nekončí," zůstal tajemný Lukáš Bauer.

Hned o příštím víkendu se představí na mistrovství republiky v Harrachově a možná pojede i severský závod Tour de Barents.

Tomáš Kohout, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme