Lyžaře Losku čeká na paralympiádě závod ve slalomu, na medaili nemyslí

Minulý pátek nesl na zahajovacím ceremoniálu zimní paralympiády českou vlajku. Ve čtvrtek čeká Stanislava Losku v Soči úvodní závod. Pětačtyřicetiletý lyžař se postaví na start slalomu, účast si ovšem vyjel ve dvou disciplínách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžař Stanislav Loska na paralympiádě v Soči na medaili nemyslí

Lyžař Stanislav Loska na paralympiádě v Soči na medaili nemyslí | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Kvalifikoval jsem se do slalomu a do obřího slalomu. Vzhledem k tomu, že jsem měl před šesti týdny vážný úraz, tak start v obřím slalomu budu zvažovat. Předpokládám, že sníh tady bude dost měkký, spíše prudší kopec,“ říká rekordman v počtu startů na paralympiádě.

Při úrazu přišel o ruku, v přípravě se však musel vyrovnat ještě s jednou nepříjemnou událostí. „Není čas na pořádné doléčení. Měl jsem skoro utržený postranní vaz,“ prozrazuje Loska. Poprvé startoval na paralympiádě před dvaceti lety v norském Lillehammeru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se Stanislavem Losku před úvodním závodem v Soči mluvil reportér Pavel Petr

Slalom je pro českého lyžaře nejlepší disciplínou. Právě v Lillehammeru v této disciplíně vybojoval bronzovou medaili.

„Platí to stále, ale měl jsem jiné plány. Před třemi lety se u nás změnily v alpském lyžování podmínky, za své jsem lyžování nemohl táhnout a dva roky jsem nezávodil. Chtěl jsem jet i kombinaci a super-G, ale nedosáhl jsem na požadované body. I přesto jsem tady mohl bez tréninku v těchto disciplínách závodit. Řekl jsem si ale, že pojedu slalom a obří slalom, kde jsem si nominaci vyjel,“ podotýká Loska.

Vrátit se k lyžování po dvou letech není vůbec snadné. Výsledky v sezoně ale vůbec nebyly špatné.

Lyžaře Losku čeká už šestá zimní paralympiáda, v Soči ponese vlajku

Číst článek

„Na to, že jsem dva roky nezávodil, byla letošní sezona super. Na podzim jsem měl dobrou přípravu, byl jsem několikrát na ledovci, pak jsem dosáhl na dobré výsledky v závodech, na kterých jsem nikdy předtím nestartoval. Na Evropském poháru jsem byl třetí ve slalomu a několikrát jsem obsadil třetí místo v ostatních závodech,“ nastiňuje svůj program před paralympiádou.

Tyhle výsledky představují dobrý základ pro závod v Soči. Jenže konkurence se dost dobře nedá se závody na starém kontinentu srovnat.

„Pro mě je úspěch i to, že jsem se sem po těch vynechaných sezonách nominoval. Tady bude jiná konkurence než na Evropském poháru. Budu rád, když budu v polovině,“ líčí své ambice Loska.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme