Lyžařská 'léčba Rakouskem' pokračuje pro Strachovou ve Flachau

Šárka Strachová se dere zpátky tam, odkud před pěti lety začala padat. Česká lyžařka vinou sportovních a zdravotních problémů vypadla ze slalomářské špičky. Definitivně zpátky se do ní přihlásila druhým místem v závodě Světového poháru před dvěma týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Záhrobská s trenérem Klausem Mayrhoferem

Šárka Záhrobská s trenérem Klausem Mayrhoferem | Foto: Tým Šárky Strachové

„Nějaký čas to zabralo, než se nám teď v prosinci v Kühtai povedlo vrátit Šárku na stupně vítězů. Asi víc času, než jsme si oba na začátku představovali. Ale i když nás zbrzdila vážná nemoc, cíl jsme splnili - a právě v tomhle rakouském středisku. Kruh se uzavřel,“ těší trenéra Šárky Strachové Klause Mayrhofera.

„V Kühtai jsme se v roce 2012 poprvé osobně potkali, domluvili se na spolupráci a měli tam později také první trénink. Asi to tak mělo být, že zrovna tam Šárka poprvé s naším týmem dosáhla na pódium,“ vzpomíná rakouský kouč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny návratu Šárky Strachové do světové špičky zjišťoval přímo od lyžařky a jejího trenéra reportér ČRo Jan Kaliba

Úspěch v Küthai je symbolický i ojedinělý. Po závodě nejvyšší kategorie stála Šárka Strachová na stupních vítězů čtrnáctkrát v kariéře, ale v Rakousku až před dvěma týdny, i když se tu koná značné procento slalomů Světového poháru. Jako by šlo o pečeť na to, že sázka na Rakousko byla správná.

„Tým si sednul, opravdu mám letos výborný tým. Je tu rakouská fyzioterapeutka, trenér, servisman. Nebylo jednoduché tým finančně zajistit, ale myslím, že to byla velmi dobrá investice a pomalu se začíná vracet,“ hodnotí Šárka Strachová.

Není to levné povyražení, ale naopak luxus, jaký si zatím žádný český lyžař nedopřál, pořídit si tým ze země, která je v oboru světovou velmocí číslo jedna a kde se v alpském lyžování točí velké peníze.

Strachovou čeká závod za umělého osvětletní, pro číslo si jela na motorce

Číst článek

Zároveň ale jde o sledovaný a prestižní sport, ve kterém jsou Rakušané zvyklí vítězit. Díky tomu všemu bývalý trenér sjezdařské sekce rakouské reprezentace Mayrhofer prahne po tom, aby jeho mise ve službách české závodnice navzdory překážkám byla úspěšná:

„Velkou motivací pro mě bylo, když jsem po příchodu k Šárce viděl, jak se někteří mí kolegové rakouští trenéři diví. Slýchal od nich, že Šárka už na to nemá a že se zpátky do špičky už nikdy nedostane. Tak jsem si řekl: ‚Já vám ukážu! Ona to dokáže a my ji zpátky dostaneme!‘ A jsem hrdý, že se nám to povedlo.“

Šárka Strachová se raduje z nejlepšího výsledku v SP za posledních 5 let | Foto: Reuters

„Od MS v Aare, kdy Šárka připravila o zlato naši Marlies Schildovou začali u nás v Rakousku Šárku lidi brát jako její velkou rivalku. A já se najednou objevím na české straně tohohle sportovního boje,“ říká Mayrhofer. Šlo zřejmě o klíčový okamžik pro znovuzrození české slalomářské hvězdy.

„Techniku lyžování mám teď nejlepší v kariéře,“ říká Šárka Strachová, a také fyzicky i mentálně se cítí nebývale dobře. Navíc - dvojnásobná vítězka z Flachau Marlies Schildová už je v lyžařském důchodu, tedy o překážku méně, aby česká závodnice potvrdila své rakouské vzkříšení.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme