Matura cítí velkou křivdu, ale Jiroutek si stojí za svým

Čeští skokani na lyžích skončili v týmovém závodě na mistrovství světa na sedmém místě. Mnohem více ale zaujme složení týmu, který tento výsledek zaznamenal. Kromě Borka Sedláka, Romana Koudelky a Jakuba Jandy se také poprvé v závodních skocích předvedl v Oslo Jan Matura.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skokan na lyžích Jan Matura.JPG

skokan na lyžích Jan Matura.JPG | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Trenér David Jiroutek nenominoval Jana Maturu do závodu jednotlivců na středním můstku. A neskutečně ho tím naštval. Kouč ale tvrdí, že věděl, co dělá a dnes Maturu za jeho 101 a 97 metrů dlouhé skoky pochválil.

"Odskákal lépe, než se čekalo, protože tréninky v Liberci skákal špatně a ani v posledních závodech Světového poháru nebodoval. Teď odskákal výborně družstva, odvedl perfektní práci jako v Japonsku, nebo v Harrachově na letech. A daleko lepší než-li v týmech v Oberstdorfu nebo v týmech ve Willingenu," říká David Jiroutek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Matura cítí velkou křivdu, ale Jiroutek si stojí za svým

A Jan Matura popsal, proč se cítil neprávem odstrčený z nominace pro individuální závod. "Porazil jsem dva reprezentanty, kteří byli horší v součtu šesti skoků. Trenérovi jsem řekl, že se cítím připravený, nejsem unavený a budu připravený na jednotlivce i družstva," vypočítává Jan Matura. A co na to David Jiroutek? "My jsme se o tom bavili a udělal jsem to, jak jsem to udělal a hotovo."

Je to prostě trenér a on v důsledku nese zodpovědnost za výsledky reprezentace. Rozhodl se, nahlásil sestavu a tečka. Jan Matura jen přibližuje - byť ve třetí osobě - své pocity. "Když je někdo druhý ve Světovým poháru, je připravený na mistrovství světa, jede po několika letech na velkou soutěž, nedostal se do Liberce, nedostal se na olympiádu a je mu jednatřicet, tak to cejtí tak, jak to cejtím já."

Tomu se také nelze divit. Skokan je závodník a ten chce pochopitelně skákat, ne se koukat. Jan Matura by měl zasáhnout do obou závodů na velkém můstku, ale naštvání ho neopouští. "Tohle to nevyprchá, to je neomluvitelný. Jestliže máte každý den nejlepší výkon, desátý, patnáctý místo a nestačí to. Ty výsledky jsou jasný," stojí si za svým Jan Matura.

A David Jiroutek? S chladnou hlavou jen odpovídá, že ho to nerozhodí. Musí se přes to přenést. "Vyřadím někoho jinýho a bude naštvaný někdo jinej. Mám jich tady pět a čtyři skáčou," shrnuje David Jiroutek.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme