Mužské rychlobruslení začalo nový čtyřletý cyklus

České rychlobruslení, to není jen Martina Sáblíková a Karolína Erbanová. Pod trenérským dohledem Petra Nováka se připravují také muži. Stačí jmenovat mladšího bratra Martiny Milana, Zdeňka Haselbergera, Pavla Kulmu nebo Romana Vodičku. Společně polykají tréninkové dávky v německém Berlíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér trojnásobné medailistky z Kanady - Petr Novák.

Trenér trojnásobné medailistky z Kanady - Petr Novák. | Foto: Tomáš Adamec

České mužská reprezentace má před sebou především budoucnost. Mladí závodníci se musí nejprve poprat o místo na výsluní. Vzor v podobě Martiny Sáblíkové před sebou mají. Stejně tak ovšem náročné limity, které potřebují zajet, aby se mezi světovou a evropskou špičku vůbec kvalifikovali.

,, Jestli si někdo myslí, že na Světovém poháru, mistrovství světa je málo závodníků, tak se nejdřív musí podívat na ten kvalifikační limit. V chlapech to je pět kilometrů za 6 minut a 48 sekund. A to v Evropě není vůbec lehké," vysvětlil na úvod trenér Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mužské rychlobruslení začalo nový čtyřletý cyklus

Kvalifikovat se v případě mužů na Světový pohár pak představuje zajet na 1500 metrů čas 1 minuta, 55 sekund a 5 desetin. Ani na juniorské mistrovství světa není jednoduché se probojovat. A berlínská příprava? Ve své podstatě odstartovala pro mužskou reprezentaci nový čtyřletý olympijský cyklus.

,,Samozřejmě je trenink nastaven na olympiádu 2014, tam by si měli vyjet účast. Teď je ale základem limit na Světový pohár," ví Novák. Moc nechybělo a české rychlobruslení mohl mít zastoupení už ve Vancouveru.

,,Tým na tom pracoval, kluci se snažili a chyběly jim desetinky. Příprava na nové čtyřleté období musí začít odznova, základem jsou ale kritéria pro Světové poháry." Zdá se přitom, že ani o budoucnost by se české rychlobruslení bát nemuselo. Pokud ovšem dostane zelenou výstavba haly.

,,Stále objevuji nové a nové lidi. Třeba v tomto roce by o sobě mohl dát vědět Roman Vodičků, který by mohl být úspěšný na mistrovství světa juniorů, kam jsou tvrdé limity, které mnohé země nesplní," říká Novák.

Sáblík: S Martinou mě nesrovnávají

Naopak Zdeněk Haselberg, Pavel Kulma a Milan Sáblík, narozdíl od Romana Vodičky, patří k těm zkušenějším. Nakonec v juniorské kategorii společně zajeli světový rekord ve stíhacím závodu družstev.

,,Hodně spolu trénujeme, což je lepší, protože je to jednodušší, než se někde drtit sám," pochvaluje si jedenadvacetiletý Pavel Kulma a ví, že ho v případě plnění limitů opravdu čeká nelehký úkol: ,,Ty limity jsou těžší než minulý rok a kdo se nedokáže připravit, tak je nezajede. Chce to přípravu, přípravu a přípravu."

O dva roky mladší Milan Sáblík kráči ve stopách slavnější sestry. ,,Martina je úplně jinde. Jsem kluk, takže to mám úplně jiné a musím se tím vším prokopat sám," neobává se ale toho, že by ho fanoušci a odborníci právě s Martinou srovnávali. První závod Světového poháru čeká českou reprezentaci od 12. do 14. listopadu v nizozemském Heerenveenu.

Pavel Petr, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme