Na paralympijských hrách chtějí medaile čeští sledge hokejisté i lyžaři

Zimní olympijské hry patří minulosti, sportoviště v Soči ale znovu ožijí. V pátek totiž na pobřeží Černého moře začne paralympiáda. Do bojů o medaile zasáhne i osmnáct českých sportovců. Nejvíc je sledge hokejistů, kteří chtějí vylepšit páté místo z Vancouveru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka sledge hokeje proběhla i v olympijském parku na Letné. Handicapovaní hokejisté chtějí ze Soči přivést medaile

Ukázka sledge hokeje proběhla i v olympijském parku na Letné. Handicapovaní hokejisté chtějí ze Soči přivést medaile | Zdroj: ČTK

„Páté místo bylo tehdy hodně dobré, ale teď chceme dál. Chceme aspoň do semifinále a bojovat o medaile,“ říká rezolutně obránce Miroslav Hrbek.

V základní skupině český výběr narazí na Norsko, Kanadu a Švédsko. Právě úvodní duel s Nory bude pro postup do semifinále zřejmě rozhodující. Se Švédy mají Češi lepší vzájemnou bilanci a Kanada patří k největším favoritům turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými paralympioniky mluvil Pavel Petr

„To rozhodne o všem. Jakmile bychom porazili Norsko, tak na 95 procet jsme tam,“ odhaduje Hrbek.

Pro tým vedený trenérem Jiřím Břízou hovoří především zkušenosti. „Náš tým funguje už 7 let ve stejném složení, takže nemáme problém s tím, že bychom měli někoho nového, kdo by se musel zahrávat. Je to docela velká výhoda," říká kapitán Zdeněk Šafránek.

Paralympijské hry v českém podání ale nebudou jen o sledge hokeji. V lyžařských disciplínách se představí Oldřich Jelínek, Patrik Hetmer a Stanislav Loska. Na stupně vítězů hodlá zaútočit i snowboardista Tomáš Váverka. Ten se představí v kategorii sportovců, kteří v dětství trpěli mozkovou obrnou.

„Právě Tomáš Váverka poměrně směle hovoří o medaili. Jeho trenér je i trenér zlaté Evy Samkové, takže jeho motivace je o to větší, že Eva je jeho týmová parťačka,“ vzal si slovo mluvčí výpravy Lukáš Kratochvíl.

Vlajkonošem bude Stanislav Loska

Jinou motivaci vnímá Stanislav Loska. Na hrách se představí už pošesté. „Těším se. Jsem rád, že se můžu zúčastnit. Dva roky jsem nezávodil, tak uvidíme, jak to půjde,“ říká paralympionik.

Návrat na svahy po dlouhé pauze nebyl jednoduchý. Výsledky z letošní sezóny ovšem nabádají k optimismu. „Byl jsem na podzim na závodech, kde jsem dosáhl dost dobrých výsledků. Na Evropském poháru jsem byl třetí ve slalomu a trénoval jsem, jak se dalo,“ vzpomíná český reprezentant.

Při šestém startu ho přesto čeká jedna premiéra. „Vlajkonošem jsem ještě nebyl. Je to pro mě určitě pocta a jsem rád,“ těší se Stanislav Loska.

Paralympiáda začíná na břehu Černého moře už následující pátek.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme