Nikola Sudová začíná po loňském zranění sezonu. Vydrží koleno?

Olympiádu ve Vancouveru absolvovala akrobatická lyžařka Nikola Sudová i s přetrženým předním zkříženým vazem v koleni. Až teprve po hrách podstoupila operaci. Na začátku nové sezony, která ji začne příští víkend ve finské Ruce, je rozhodnutá startovat ve všech závodech Světového poháru i na mistrovství světa. Hlavní otázka je tedy jednoznačná: Vydrží to její koleno?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boulařka Nikola Sudová

Boulařka Nikola Sudová | Foto: ČRo

„Koleno je naprosto zdravé. Jsem osm měsíců po operaci a od pana Hospodára jsem dostala zelenou. Akorát musíme ještě zapracovat na posilnění oslabeného svalu, protože měsíc jeho vyřazení znamená rok pracovat na jeho zesílení,“ říká nejlepší česká boulařka, dvojnásobná medailistka ze světových šampionátů a dvojnásobná vítězka závodu Světového poháru. Ambici zopakovat tyto úspěchy v nové sezoně Nikola Sudová zatím nemá.

„Na začátku bude nejdůležitější sjet kopec. Neočekáváme hned nějaké dobré výsledky. Když budu do desátého místa, tak to bude úspěch,“ říká s úsměvem, Sudová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nikole Sudové koleno drží a vydrží

Jak se zdá, osmadvacetiletá lyžařka to má v hlavě srovnané. Chápe, že zázraky se tak často nedějí. Další skvělou zprávou je to, že nemá žádné psychické zábrany.

„Jak si vzpomínám, tak žádný blok v hlavě jsem neměla. Samozřejmě respekt být musí, ale spíš takový, aby to fungovalo. Čekám, že to bude dobré a překvapilo by mě, kdyby to dobré nebylo, dodává.

Dobré to po návratu na svah bylo jak s kolenem, tak s méně náročnými skoky, proto už mohla Nikola Sudová se svolením lékaře Vladislava Hospodára a trenéra Radka Herota zkusit i takzvané helikoptéry. Ty tradičně patří do jejího závodního repertoáru.

„Já jsem samozřejmě měla radost, že je můžu skákat. Jsem se smála trenérovi i ostatním, kteří stáli dole a ptám se jich „bojíte se?“ a já na to „já taky,“ prohlásila usměvavá olympionička, odpíchla se a spustila z kopce dolů.

Kloub nápor vydržel, a tak se rozhodla absolvovat celou letošní sezonu. V jejím průběhu čeká Nikolu Sudovou i návrat na místo činu. V americkém Deer Valley, kde si v lednu zranění způsobila, se totiž koná světový šampionát. Ideální příležitost ukázat, že je zpátky v plné

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme