Norka Bergerová, Němka Henkelová či Švéd Ferry. Biatlonová esa končí kariéru

Tento ročník biatlonového Světového poháru skončil. Pro několik hvězdných biatlonistů ale nebyly dnešní závody s hromadným startem v Oslo posledními v sezóně, ale také v kariéře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrea Henkelová (vlevo) a Norka Bergerová (vpravo) zamávaly divákům na stupních vítězů naposledy

Andrea Henkelová (vlevo) a Norka Bergerová (vpravo) zamávaly divákům na stupních vítězů naposledy | Zdroj: ČTK

Tisícovky fanoušků na Holmenkollenu včetně nejmenších dětí hnaly domácí oblíbenkyni Toru Bergerovou.

Dvojnásobná olympijská vítězka a majitelka 18 medailí z mistrovství světa se mohla rozloučit krásným způsobem: triumfem v celkovém hodnocení Světového poháru získaným na nejposvátnějším místě norského sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mnohá velká biatlonová jména závodila v Oslu naposledy

Jenže Bergerová nakonec o čtyři body zaostala za Finkou Mäkäräinenovou. Reparát a odložení konce kariéry o dva roky, kdy Oslo hostí světový šampionát, ale 33letá biatlonistka odmítá.

"Ne, už jsem se rozhodla, takže to rozhodně nehrozí. Musela bych trénovat další dva roky a mám dojem, že jsem toho v biatlonu dokázala dost. Teď chci dělat něco jiného. Třeba mít prázdniny," směje se Norka Tora Bergerová, která odchází jako velká hvězda - totéž označení si zaslouží i Švéd Björn Ferry.

Po posledních devíti závodech Světového poháru v životě stál tenhle sympaťák šestkrát na stupních vítězů. Ani to ale olympijského vítěze z Vancouveru k prodloužení kariéry nezviklalo.

Biatlonistce Soukalové se znovu nedařila střelba, 4. místo ve SP ale udržela

Číst článek

"Takhle jsem si to naplánoval před mnoha lety, věděl jsem to dlouho dopředu. A kdo by nechtěl končit takhle…? Poslední týdny byly skvělé," libuje si 35letý Björn Ferry. Ani on u biatlonu zůstat nehodlá.

"Zajímám se o lesnictví. Koupil jsem s manželkou nějakou půdu a každý rok bych se jí chtěl několik měsíců věnovat. A taky mě baví ekonomie a politika. Rád bych teď víc využíval mozek než tělo. Možná budu dělat spolukomentátora v televizi, ale jinak mě v příštích pěti letech u biatlonu moc neuvidíte," předeslal Ferry.

Z dalších známých biatlonových jmen končí s kariérou ještě Němka Henkelová, Norka Flatlandová, Švéd Bergman, Rakušan Sumann nebo Slovák Hurajt. Naopak legendární Nor Björndalen si svůj odchod po úspěšných olympijských hrách rozmyslel.

Z českých reprezentantů nebude pokračovat maximálně Zdeněk Vítek, jehož trápí problémy se zády.

Soukalová bude prý těhotná

"Jako cíl jsem si dala další olympiádu, vše bych k ní chtěla směřovat. Pak se uvidí. Kolem třicítky by už čas na děti asi byl. Nechci být jako mamka. Ta mě měla docela pozdě," říká 24letá hvězda českého biatlonu Gabriela Soukalová. Ne všichni si ale myslí, že by měla příští sezónu závodit.

"Byla jsem u kartářky, která mi předpověděla, že po sezoně budu těhotná. Mamka se mi pak hodně vysmála, protože na internetu našla, že kartářky navštěvuje méně inteligentní polovina obyvatelstva," směje se Gabriela Soukalová a své příznivce uklidňuje, že předpověď kartářky by se splnit neměla.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme