O skokanském mistrovi světa na středním můstku rozhodoval i vítr

Favorit vyhrál, další kandidáti neprošli do druhého kola. Je to možné? Ano, ve dvou případech. Při výběrovém řízení na státní zakázku v Česku a na mistrovství světa ve skocích na lyžích na středním můstku. Řeč teď bude o tom druhém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa z Oslo na středním můstku Rakušan Thomas Morgenstern

Mistr světa z Oslo na středním můstku Rakušan Thomas Morgenstern | Zdroj: ČTK

Radoval se Rakušan Thomas Morgenstern. To je vcelku normální, to v této sezóně nikoho nepřekvapí. Ale proč triumfoval tentokrát? Jasně, byl nejlepší, ale také mu vyšlo všechno další, co k vítězství potřeboval.

„Také počasí bylo příhodné. Když jsem se ráno probudil, přál jsem si, aby sněžilo a nefoukal žádný vítr. A jo, ono to vyšlo,“ prohlásil s úsměvem mistr světa na středním můstku Thomas Morgenstern. Jinak také vítěz letošního Turné čtyř můstků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skokanském mistrovi světa na středním můstku rozhodoval i vítr

Přesně tyto triumfy nasbíral před dvěma lety jeho krajan Wolfgang Loitzl. V Oslo se nedostal do druhého kola, skončil sedmatřicátý, dvě místa za Romanem Koudelkou. Ob skákali chvilku po sobě a měli tedy stejné podmínky.

„Holt, když nepřijde ani vítr, tak to je těžký,“ povzdechl si Roman Koudelka. Podobně dopadl i jindy ještě lepší Fin Hautamaeki. Světový rekordman Evensen se snažil v nepříznivých podmínkách co nejvíce natáhnout skok, až neustál dopad. A že podmínky mělo vyrovnat tzv. větrné pravidlo?

„Vítr je asi minimální, jak vidíme na odpočtech. Ale pokud je lehce proti nebo lehce zezadu, dělá to velké problémy. A ta bodová náhrada to nedokáže kompenzovat,“ prohlásil Borek Sedlák, který do druhého kola prošel. Nejen českým skokanům tak zbývá jen doufat, že bůh větru Njord se smiluje a v dnešním závodu týmů jim pomůže.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme