Pokerová tvář Johnyho Weira je v Praze

Od půl šesté odpoledne startuje v holešovické Tesla Aréně druhá část krasobruslařské show s názvem Nebeské hrany. Na ní se fanouškům, stejně jako v pátek, představí nejen ruská legenda Jevgenij Pljuščenko ale i v Praze srdečně přijatý kontroverzní americký bruslař, Johny Weir.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johny Weir v Praze

Johny Weir v Praze | Foto: Michal Jurman

Weir začal s krasobruslením poměrně pozdě ve dvanácti letech, poté co viděl v televizi bruslit Oksanu Bayulovou, úspěchy u sportovně založeného mladíka z Quarryville se ale i tak dostavily poměrně brzy.

Před třemi lety už bral bronz z mistrovství světa, od té doby na sebe začal americký bruslař upozorňovat stále častěji ale nejen svými bodovými součty v soutěžích.

Trnem v oku se stal ochráncům přírody když vystupoval v kostýmu s liščí kožešinou, čelil dokonce i několika výhružkám smrti, následně přerušil kariéru aby ve zmíněné pauze muž, který často na ledě udivoval oblečen v ženských kostýmech, ukončil mnohé dohady o své osobě prohlášením o své homosexuální orientaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Jurman odchytl na pražské krasobruslařské show Johnyho Weira

Weir stále ostře vyhraňuje svět krasobruslení na tábory jeho fanoušků a odpůrců a to i v době kdy se neúčastní nejdůležitějších sportovních klání světa ale pouze exhibic jakou je ta pražská.

"Snažím se dělat co možná nejvíce věcí, vyskočil jsem z kolotoče soutěží, ale mám snad ještě více práce než předtím. Jezdím po exhibičních vystoupeních po celých Státech, teď navíc i v Evropě. K tomu knihy, koncerty, účast v televizních show, filmech, je to samozřejmě hrozně náročné, ale pořád je to lepší, než sedět doma a nemít na co sáhnout. To bych nevydržel,“ poodhaluje svůj momentální nabitý kalendář Johny Weir.

V Praze sklidilo už jeho páteční vystoupení obrovský úspěch. Líbilo se především vystoupení na hudbu písně Poker Face od Lady Gaga, za což byl Weir velmi rád.

"Mé číslo na píseň Poker Face od Lady Gaga je starší, já jsem ho ale nikdy v Evropě neukázal. Uvádím ho tak až nyní speciálně pro tuto pražskou show a jsem rád že má úspěch. Lady Gaga je blízká mě i naší rodině, často se vídáme, a taky ta píseň myslím trochu vypovídá o mně, ne?“ naráží Weir na fakt, že se často během svého života musel vskutku s chladnou tváří pokerového hráče vyrovnávat s mnoha předsudky a nespravedlivými odsuzeními.

Jeho ženské kostýmy, provokativní pohyby a gesta, ale i svérázný výběr hudby mnozí fanoušci i zámořští novináři odsuzovali jako úpadek mužského krasobruslení. Úsměv ze tváře ani obrovskou popularitu, a to i v Praze, Weirovi nevzalo. "Prahu opravdu miluji, je v mnoha směrech úchvatná. Opravdu úžasné místo!" říká Johny Weir, který čekou metropoli opouští v neděli kdy se přesouvá na show v Chicagu a New Jersey.

Jak sám ale v Praze slíbil, plánuje už nyní návrat i na soutěžní led. Pokud ne už v následují tak v sezoně 2012/2013 a už nyní je jasné, že jeho zmíněný comeback budou doprovázet velká očekávání.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme