Přehlednějšími má dělat skoky na lyžích v Oberstdorfu laserová čára na doskočišti

Skoky na lyžích už dávno nejsou jednoduše pochopitelným sportem, čím dál tím více do nich zasahuje věda. A to tak sofistikovaně, že už se v nich nevyznají ani diváci na stadiónu. Skokani s tím zatím potíže nemají, ale také jim na Turné čtyř můstků pomáhá jedna historická, technicky náročná a velmi jasně viditelná novinka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Matura si na mistrovství světa doskočil pro dvanácté místo

Jan Matura si na mistrovství světa doskočil pro dvanácté místo | Zdroj: ČTK

Body od rozhodčích diváci ještě snadno chápali. Ale jak se mají vyrovnat s tím, že se musí počítat i s přípočty nebo odpočty za vítr, případně kvůli hýbání s nájezdovou pozicí? To už je moc a přímo na místě se v tom ani poučený laik nevyzná. Ti, co se dívají v televizi, alespoň mají na obrazovce pomocnou modrou čáru, která ukazuje, kam musí skokan doletět, aby byl první. Ti v Oberstdorfu si mohou něco podobného užít také.

„Dřív, když to tam nebylo, tak se lidi pořádně neorientovali, jaký má ten skok hodnotu, jestli je přední, nebo zadní vítr. Teď je to pro skokana i pro diváka přehlednější,“ říká dokonce přímý účastník závodu, nejen divák, Antonín Hájek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Kohouta o novince, která má dopřát fanouškům skoků na lyžích větší přehled

Také sami skokani velmi jasně vidí ostře zelenou laserovou čáru, která se na dopadu můstku narýsuje krátce poté, co se oni odrazí. A Jana Maturu v tréninkových kolech docela motivovala.

„Je to i pro nás zajímavé, protože víme, kolik je potřeba skočit. Když jsem v tréninkových skocích viděl, že to v klidu přeletím, tak to bylo povzbuzující,“ říká Jan Matura.

V samotné kvalifikaci onu čáru nepřeletěl, chyběly mu k ní asi tři metry, ale i to mu pomohlo k orientaci. Věděl, jak na tom je. Jestli vás napadlo, zda-li mohou skokani podle čáry pod sebou přizpůsobit i pokus a třeba ho natáhnout, tak nemůžou.

„Samozřejmě to trochu pomáhá, protože člověk ví, kam by to měl asi dotáhnout.“

Každopádně by to mělo být co nejdále, a to i dnes. A skokani by si měli novinku, která stojí skoro čtvrt miliónu korun na jeden závod, pořádně užít. Na dalších štacích Turné čtyř můstků se s ní zatím nepočítá.

Tomáš Kohout, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme