Prvnímu československému vítězi na ZOH Jiřímu Raškovi je 70 let

Nevěřili byste, kolik slavných sportovců, ba co víc, kolik legend českého sportu slaví v rozmezí dvou týdnů narozeniny. I dnes je čas na připomenutí jednoho z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Raška

Jiří Raška | Foto: Veronika Exnerová

,,Zprávy, které já vám povím, nutně blednou před zlatou medailí Jiřího Rašky," pravil pan Vladimír Vácha, sportovní reportér Československého rozhlasu na zimních olympijských hrách v Grenoblu.

To už jeho kolegové měli po referování o historickém zlatu. Ota Pavel pak popsal 79 metrů dlouhý skok z prvního kola v Pohádce o Raškovi větou, kterou cituje kde kdo. Jen pro připomenutí tedy: „Byl to nádherný let, v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk."

Přehrát

00:00 / 00:00

Prvnímu československému vítězi na ZOH Jiřímu Raškovi je 70. let

Poněkud přesněji vyjádřeno, mohlo to být zhruba 5 sekund, spíš méně. Když už jsme u čísel, ve druhém kole skočil Jiří Raška 72 a půl metru a jako první Čech vyhrál na zimní olympiádě.

,,Sám tomu ještě nevěřím. Přišlo to tak nějak znenadání a jsem z toho celý vedle. Ale jestli je to pravda, tak mám nesmírnou radost," řekl nevěřícně tehdy sedmadvacetiletý Jiří Raška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Raška v rozhovoru na Rádiu Česko

Dosáhl vrcholu své kariéry, díky kterému byl třeba vyhlášený jako nejlepší český lyžař století. Ne, dnes není výročí toho slavného okamžiku, dnes slaví Jiří Raška své 70. narozeniny.

,,Dostal jsem za zlatou a stříbrnou medaili 10 tisíc, což pro mě byly obrovské peníze," říkal v rozhovoru na Radiu Česko Jiří Raška, ,, protože v práci jsem si vydělával něco okolo patnácti set. Ale já to kvůli nim nikdy nedělal, skákal jsem s láskou, protože mě to bavilo a vůbec nás nenapadlo, že bychom za to někdy dostali peníze."

,,Skoky na lyžích prodělaly od té doby velkou revoluci. Vylepšily se stopy, upravily se normy můstků, staví se větší můstky a je možné skákat dál a bezpečně. Dnes jsou skoky až na výjimky absolutně bezpečným sportem," říkal Raška.

sportovní reportéři Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme