S Ireen člověk nikdy neví, cení si Sáblíková zlata. Wüstová ji překvapila

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala potřetí v kariéře mistryní světa na tříkilometrové trati. V napínavém souboji porazila v nizozemském Heerenveenu domácí spolufavoritku Ireen Wüstovou. O svém vítězství rozhodla v závěru závodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková dává rozhovory už jako mistryně světa na 3000 metrů

Martina Sáblíková dává rozhovory už jako mistryně světa na 3000 metrů | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Jaké jsou vaše pocity bezprostředně po závodě?

Bolí mě nohy, ale jsem hrozně šťastná. Ona (Ireen Wüstová, pozn. red.) jela dneska hodně dobře, dokonce ve čtvrtém kole zrychlila, což mě docela překvapilo, že mi začala ujíždět. Bylo velice těžké to v předposledním kole dojet.

Ještě dvě kola před koncem se zdálo, že Ireen Wüstová má hodně sil, nakonec jste ukázala vaše přednosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

S mistryní světa Martinou Sáblíkovou mluvil okamžitě po dojezdu tříkilometrového závodu reportér ČRo Pavel Petr

Svědčí to o dobrém tréninku, protože jsme najezdili docela dost rychlých kol. Ukázalo se, že jak jsem s tím bojovala v tréninku, tak s tím dokážu bojovat i při závodě. Bylo to hrozně důležité, protože předposlední kolo opravdu rozhodlo.

Říká se o vás, že před závody špatně spíte. Dnes to ale vypadá, že jste se vyspala dobře.

Usnula jsem o půlnoci, ale o půl čtvrté jsem byla vzhůru. Po hodině jsem ale zase usnula, takže to bylo docela v pohodě, navíc jsem spala i po obědě, takže dobře.

V cíli jste měla náskok téměř sekundy a půl, jste s tím spokojená?

Nešlo ani o to, o kolik to bude, ale aby to vystačilo na placku. Když je to zlato, je mi jedno, jestli je to o setinu nebo o dvě. Hlavně, že to dopadlo.

Martina Sáblíková je mistryní světa! V závodě na 3 km porazila Wüstovou

Číst článek

Kdy jste začala vnímat, že by to mohla být zlatá medaile?

Když jsme jely poslední rovinku, než zazvonili (do posledního kola, pozn. red.), Ireen jela s jednou rukou a já s rukama na zádech. Cítila jsem, že jí o něco málo odjíždím. Říkala jsem si, že když nakopnu malou zatáčku, tak tu velkou to pak vydržím. Ale s Ireen člověk nikdy neví. Když dokázala zrychlit, hodně mě to překvapilo.

Zlatou medailí jste dnes ukázala soupeřkám, že jim na pětikilometrové trati vůbec nic nedarujete. Možná to bude závod jen o vás a až pak o těch dalších.

To si nemyslím. Start je o půl desáté večer, to už normálně spím. Navíc Claudia Pechsteinová jela dnes výborně a uvidíme, co předvedou holandské závodnice. Nevím, kdo tam jede, ale vím, že Achtereetkeová určitě bude na startu. Bude to velice těžké a nechci říkat, že to mám v kapse. Led je velice těžký, takže bude těžké jet na něm 12 a půl kola.

Dá se předpokládat, že zítra bude trošku bouřlivější kulisa. Dnes je návštěva trošku zklamáním.

Tohle už tu bylo v prosinci, že přišlo tak málo lidí. Přeci jen je čtvrtek večer, a i když to posunuli na pozdní hodinu, tak lidi musí do práce. Když se tu jel minulý týden sprint, bylo tu v sobotu a v neděli daleko víc lidí, takže uvidíme, jak to bude vypadat o víkendu. Nicméně zítra nevím, jak to bude vypadat v půl desáté večer.

 

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme