S respektem přistoupí Petra Nováková k výstupu na Alpe Cermis

Běžci a běžkyně na lyžích budou dnes zase po roce trpět, jako nikdy jindy během sezóny. Na Tour de Ski je čeká poslední etapa zakončená tříkilometrovým stoupáním do kopce, nad kterým se lyžaři obyčejně vozí lanovkou a po kterém pak jezdí naopak dolů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá sjezdovka

Černá sjezdovka | Foto: Jan Kaliba

Do extrémní sedmé etapy seriálu odstartuje také pět Čechů. A mezi nimi jedna novicka, která zná útrapy nekonečného stoupání do příkrého kopce zatím jenom z vyprávění.

„Samozřejmě ze sjezdovky respekt mám, je dlouhá tři kilometry, takže tam může slušně dojít. Na druhou stranu je to závod úplně jiný než všechny ostatní. Takže se na něj těším a mám z něj i obavu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Běžkyně na lyžích Petra Nováková poprvé zkusí vystoupat sjezdovku Alpe Cermis

Petře Novákové je dvacet let a evidentně ráda zkoumá nové a nepoznané, což výšlap sjezdovky Alpe Cermis v italském Val di Fiemme rozhodně splňuje.

V tomhle případě je možná ku prospěchu věci, že netuší, co ji vlastně čeká. Trénovat se na tenhle svérázný a během sezóny jedinečný závod prostě nedá, i když vyjíždět sjezdovku už mladá reprezentantka zkoušela.

„Zkoušela, ale jenom pro to, abych si jí pak mohla sjet dolů. Závod do sjezdovky jsem si ale ještě nedávala.“ Teď si ho zkusí s výběrem nejlepších lyžařek světa, i když ty, které v letošní Tour de Ski hrají prim včetně zkušenější krajanky, průběžně sedmé Evy Vrabcové-Nývltové, odstartují o několik minut dříve.

Martin Jakš si před poslední etapou Tour de Ski polepšil, Nývltová-Vrabcová naopak

Číst článek

Třicátá šestá Petra Nováková vyběhne šest minut po vedoucí Norce Jacobsenové hromadně s dvanácti dalšími závodnicemi, které pořadí Tour uzavírají.

Bude to pro ni nová zkušenost, která znovu prověří její odhodlání věnovat se v době, kdy stále častěji vítězí pohodlnost, sportu, který obnáší z velké části jen a jen syrovou dřinu.

„Mám to ráda. Celkově lyže, sníh a hory. Když potom přijde nějaký úspěch a máte z toho radost, tak to všechnu bolest zažene někam do kouta, že o ní už vůbec nevíte.“

Radostí bude tentokrát pro Petru Novákovou dokončit svou první Tour de Ski. A že to před tím bude ještě hodně bolet, o tom naděje českého lyžování vůbec nepochybuje.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme