Sáblíková oželela na MS start na 1500 metrů

Bez české účasti pokračoval v německém Inzellu světový šampionát rychlobruslařů na jednotlivých tratích. Přitom na trati 1500 se měly představit obě české reprezentantky - Karolína Erbanová a Martina Sáblíková. Nakonec ani jedna z nich ze zdravotních důvodů nestartovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslení - Martina Sáblíková

Rychlobruslení - Martina Sáblíková | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

O neúčasti Karolíny Erbanové rozhodla viróza. Martina Sáblíková měla v pátečním programu startovat. Krátce po poledni ale padlo rozhodnutí - bude šetřit kotník na sobotní pětikilometrovou trať, která je pro ni prioritou. Pro trenéra Petra Nováka nebylo jednoduché její start zrušit. Přiznal, že tak učinil s těžkým srdcem.

„Hodně s těžkým, protože jsem se dozvěděl, že odhlašují další závodnice z důvodu nemoci. Jedna z hlavních konkurentek Martiny v boji o bronz je také odhlášená, to je Lenstra,“ hořekoval Novák. Především ale bylo nutné myslet právě na bolavý kotník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sáblíková oželela na MS start na 1500 metrů

„Nechci ani riskovat, že by se mohl objevit problém s kotníkem. Na těch 1500 metrů, když bychom chtěli alespoň ten bronz, tak by musela odstartovat na 100 % a přeci jenom u těch dlouhých tratí rozhoduje to poslední kolo a na té pětce nebude start tolik rozhodující.“
Čisté svědomí


Pravdou je, že patnáctistovka nepatří v případě Martiny Sáblíkové k nejoblíbenějším disciplínám. I když olympijské hry ve Vancouveru ukázaly, že i na této trati není bez šance na cenný kov.

„Ano v minulosti sáhla i na téhle trati na olympijský bronz, ale kdyby neměla včera stříbro, tak dneska musí startovat, ale protože ho má, tak je malá šance na zlato nebo stříbro, tak je myslím rozumné pošetřit síly na zítra a pokusit se o vítězství,“ odůvodnil svůj krok Petr Novák a přidal další vysvětlení.

„Když nevyhraje bez toho startu na patnáctistovce, tak budeme mít čisté svědomí, že jsme proto udělali všechno, ale kdyby jela 1500 m a nevyhrála by, tak bychom si řekli, že je to kvůli té patnáctistovce.“

Zítra pojedu

Martina Sáblíková si přitom vůbec nepřipouští, že by vinou poraněného kotníku vynechala i pětikilometrovou trať.

„Zítra určitě pojedu, ale já si myslela, že to bude dobré, ale dnes jsme zkoušela start a trochu mě to bolí. Já bych to odjela, ale bylo by to riziko. Je lepší dnes nejet a soustředit se na zítra než dnes jet a nemoc zítra startovat,“ vysvětluje Sáblíková.

Navíc za Martinou přijela do Inzellu početná skupina fanoušků. Už kvůli nim by ráda startovala. Přímo v hledišti jí navíc drží palce i rodiče.

„Je tady hodně známých lidí. Je to samozřejmě důležité, to povzbuzování v závodě a je dobré vědět, že ty lidi stojí při mně,“ říká Martina Sáblíková.

První start na šampionátu čeká také druhou českou reprezentantku Karolínu Erbanovou. V sobotním programu jí čeká jeden kilometr. Jak se cítí?

„Dnes už si myslím, že lépe. Teplotu měla 35,9. Samozřejmě síla jí trochu chybí, takže se dnes šla jenom projít, ale zítra půjde normálně na start,“ prozradila o své kolegyni v reprezentačním týmu Martina Sáblíková.

Pavel Petr, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme