Sedm let po Neumannové křísí ženský běh na lyžích Vrabcová-Nývltová

Je to už skoro sedm let, co odložila závodní výzbroj Kateřina Neumannová, olympijská vítězka z Turína. Český ženský běh na lyžích od té doby skomírá, ale letošní zima naznačuje, že by se znovu po čase mohl výrazněji prosazovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vrabcová-Nývltová

Eva Vrabcová-Nývltová | Zdroj: ČTK

Eva Vrabcová-Nývltová závodí na Tour de Ski měsíc před startem olympijských her v životní formě. A snaží se vymanit ze stínu velkého jména, které svými nedostižnými výsledky vrhla na své následovnice právě Neumannová.

„Doplatila jsem na to, že tam byla Kateřina a ještě pár dobrejch holek. Měla jsem tak každý rok jiného trenéra. Ve chvíli, kdy to začalo s někým fungovat, tak se vyměnil a začínalo se znovu,“ dumá Eva Vrabcová-Nývltová nad tím, jak těžké je navazovat na odkaz Kateřiny Neumannové, a hlavně nad tím, proč se ona sama dostává do životní formy až skoro v 28 letech, které oslaví den před startem olympijských her v Soči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sedm let po Neumannové křísí český ženský běh na lyžích Vrabcová-Nývltová

Sedmé místo z novoroční čtvrté etapy Tour de Ski je nejlepším v její kariéře a není výkřikem do tmy.

Už v prosinci skončila v závodě Světového poháru desátá i v konkurenci vládkyň světového lyžování Polky Kowalczykové a Norky Björgenové, které včera v Lenzerheide chyběly.

„V Davosu to byl také výborný závod. Tam byly všechny a byla jsem desátá, to byl asi životní závod. Ještě ke všemu s individuálním startem a to se počítá o něco víc.“

Teď je Vrabcová-Nývltová tři etapy před koncem desátá v celkovém hodnocení Tour de Ski a hlavně pravidelně boduje ve Světovém poháru.

Nově složené reprezentační družstvo běžkyň na lyžích dosáhlo prvního úspěchu

Číst článek

To se jí od prvního nakouknutí do elitního seriálu v roce 2005 dlouho nedařilo vůbec, od roku 2010 zřídka a ne tak zajímavými umístěními, ale letos jsou její výsledky o kategorii výš. Přičítá to změně v přípravě i v myšlení.

„Beru to tak, že je to jenom sport. Je spoustu důležitějších věcí než jenom závodit. Baví mě to, dělám to pro radost a letos jsem po několika letech zase radost ke sportu našla. Nekoukám jen na výkonnost, ale chci si sport trochu užít, pokochat se, a ne jenom slepě běžet a hlídat si tempo,“ dělí se o návod, jak znovu objevit radost z práce Eva Vrabcová-Nývltová.

Od konce kariéry Kamily Rajdlové už přes tři roky česká jednička v ženském běhu na lyžích, která svou životní formu načasovala ideálně. Hry v Soči začínají za 36 dní.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme