Skokan na lyžích Motejlek patřil do špičky, ale medaili z OH 1964 nepřivezl

Celkem desetkrát vystoupali českoslovenští nebo čeští skokani na lyžích na stupně vítězů při olympijských hrách. Fanoušci znají slavné medailové příběhy Jiřího Rašky nebo Pavla Ploce, ale také si možná pamatují jména úspěšných borců, kteří na cenný kov nikdy nedosáhli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skoky na lyžích, Turné čtyř můstků, můstek na Bergiselu v Innsbrucku

skoky na lyžích, Turné čtyř můstků, můstek na Bergiselu v Innsbrucku | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z nich je také Dalibor Motejlek. Přitom moc nechybělo a mezi olympijské medailisty se mohl zařadit i on.

V roce 1964 odcestoval na hry do Innsbrucku jako mladý, tehdy dvaadvacetiletý skokan a mezi světovou elitou se rozhodně neztratil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalibor Motejlek patři do světové špičky skokanů na lyžích, ale na medaili z olympijských her nikdy nedosáhl

„Na velkém můstku jsem byl po 1. kole třetí, pak šestý a nakonec desátý. Přesto nám všichni gratulovali, protože porazit čtyři skokany z Finska, čtyři z Norska, další skokany z tehdy už silné NDR, to byl vynikající výkon,“ vzpomíná po padesáti letech Dalibor Motejlek.

Jeho desáté místo ale nebylo tím nejlepším výsledkem českých skokanů v Innsbrucku. Na středním můstku sahal po medaili Josef Matouš.

„Hned jeho první závod byl vynikající. Po prvním kole byl dokonce v čele, ale pak zlomil lyži. Ze tří skoků se počítaly dva lepší a to ho odsunulo na 4. místo,“ uznale pokyvuje hlavou Dalibor Motejlek.

Z Innsbrucku si českoslovenští skokani tedy medaili neodvezli, ale zážitků spoustu.

„Při slavnostním zakončení jsem nesl vlajku a to mě zahřálo u srdce. Z olympiády jsme odjeli na lety vzduchem, kde jsem skočil tehdejší světový rekord 142 metrů,“ vzpomíná na svůj skok v Oberstdorfu Dalibor Motejlek.

Od té doby se tahle parta stala určitým měřítkem i pro ostatní světové skokany.

„Po olympijských se každý, kdo porazil Matouše, Hubače a Motejlka, zařadil do světové špičky.“

A to nebylo rozhodně tak jednoduché, o čemž se přesvědčili soupeři Dalibora Motejlka na Turné čtyř můstků. Tam se to totiž podařilo jen dvěma skokanům a český lyžař skončil v hodnocení tradičního závodu na třetím místě.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme