Skokani na lyžích hrají stolní tenis nebo cvičí power jógu

Skokani na lyžích dnes mají před sebou kvalifikaci na druhý závod Turné čtyř můstků. Práce na můstku v německém Garmisch-Partenkirchenu pro ně ale začne už v půl dvanácté při tréninkovém kole. I na to je ale nutné se dobře rozhýbat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Matura při simulaci skoku

Jan Matura při simulaci skoku | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Malou tělocvičnou zněl zvuk pingpongového míčku. Skokanům sice stolní tenis moc nešel, ale pochvalovali si ho.

"Nejsme na pingpong zvyklí, většinou hrajeme volejbal nebo fotbálek, ale zas to bylo zpestření, trošku jiný," vysvětlil Jan Matura, proč se skokani postavili kolem stolu vysokého 76 centimetrů. Kdyby na něj měli z místa vyskočit, byla by to pro ně hračka.

"Většina z nás by na něj vyskočila. Z místa mám rekord asi 162 centimetrů," pochlubil se Roman Koudelka, který přitom sám měří jen o devět centimetrů víc. Takovou sílu musejí mít skokani v nohách pro dobrý odraz. Jenom to by jim ale k úspěšnému pokusu nestačilo. Musejí zvládat i koordinaci pohybu a být také velmi pružní a ohební.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští skokani na lyžích se na Turné připravují i v tělocvičně

"Mám s tím trošku problémy, potřeboval jsem posílit vnitřní svaly, protáhnout tělo a tohle mi přišlo jako jedna z nejlepších variant," vysvětluje Borek Sedlák, proč začal chodit na power jógu.

Samozřejmě ne tak silovou, jak by název napovídal, nesmí totiž nabrat svalovou hmotu, aby nebyl zbytečně těžký. Všechny tyto sporty skokani obvykle využijí spíše při dlouhodobější přípravě, nebo v případě, že závod začíná později odpoledne. Když skáčí dříve, ranní trénink se poněkud liší.

"To je klasika. Proběhnout se, udělat si strečink, pár bodů dynamiky a pak už se většinou jede na můstek," popisuje Jakub Janda svůj ranní program. Tím odpoledním bude kvalifikace na novoroční závod Turné čtyř můstků.

Tomáš Kohout, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme