Skvělý servis zajišťuje biatlonistům Danielo Müller, Němec s vizáží rockové hvězdy

Tipnuli byste ho spíš na rockovou hvězdu. Němec Danielo Müller má dlouhé vlasy, zarostlou tvář a po těle řadu tetování. Ovace ovšem nesklízí za své hudební umění, ale za umění skvěle připravit lyže českých biatlonistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Servisman českých biatlonistů Danielo Müller

Servisman českých biatlonistů Danielo Müller | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

„K medaili potřebujete dobré lyže a to je naše práce, takže zlato ze smíšené štafety je trochu i naše medaile,“ říká Danielo Müller.

Českému kvartetu k ní přispěly i nevlídné podmínky v Kontiolahti. Na vlhký, bořivý sníh se hlavně Gabriela Soukalová s Michalem Šlesingrem dost mračili, ale šestačtyřicetiletý vlasatý Němec se naopak radoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští biatlonisté se hodně spoléhají na špičkově připravené lyže. O ty se jim stará německý servisman Danielo Müller

„Mám rád tyhle podmínky, mám na ně know-how. Podobné to bylo v Soči. Čím těžší je sníh, tím je to pro mě lepší. Pak je větší rozdíl mezi našimi lyžemi a lyžemi dalších týmů. Naopak na tvrdším sněhu mají výhodu naši konkurenti. Takže věřím, že počasí tady zůstane stejné i pro vytrvalostní závody, štafety a závody s hromadným startem.“

Musí to být pro Daniela Müllera trochu schizofrenní situace. Před pěti lety přešel k české reprezentaci od německého B týmu a teď je jeho úkolem pomoct závodníky své rodné země porážet.

„Němci jsou mí největší konkurenti. Dobře se s nimi znám, mám mezi nimi kamarády, ale na závodech jsou to soupeři. A můžeme vypít hodně piv, ale nikdy se nebavíme o voscích. To je tajemství, top secret.“

Nejsou s ostatními, ale na skromnější ubytování si čeští biatlonisté nestěžují

Číst článek

Německý tým chtěl to tajemství získat i s jeho opatrovníkem. Čahoun s řadou tetování po těle měl v minulých letech plno nabídek, ale český tým bere trochu jako své dítě, k jehož růstu notně přispěl. A tak se rozhodl zůstat.

„Vybudovali jsme tenhle tým z ničeho a teď jsme jedním z lídrů světového biatlonu. Mám spoustu plánů do budoucna. Titul mistrů světa už jsme teď získali, na řadě je vítězství v celkovém pořadí ženského Světového poháru a pak zlato na olympijských hrách v Pchjongčchangu.“

Vybrat ten správný pár lyží, to je práce pro servismana Danielo Müllera | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Sportovní plány Daniela Müllera jsou odvážné, studijní mnohem skromnější. Bydlí sice u Žitavy jen 200 metrů od české hranice, učení našeho těžkého jazyka ale vzdal. Umí jen naprostý základ.

„Čau, vole,“ rozesmál všechny přítomné Müller.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme