Snowboardcrossař Vaverka skončil na paralympiádě pátý

Snowboardcrossař Tomáš Vaverka se na paralympiádě postaral o zatím nejlepší české umístění. V dopoledním závodě vybojoval páté místo. Na medaili ztratil tři celé pět setin sekundy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralympijské závody patří mezi nesmírně složité

Paralympijské závody patří mezi nesmírně složité | Zdroj: Reuters

Tomáš Vaverka si na paralympijský závod věřil. Do dějiště her přicestoval dokonce dvanáct dní před svým startem. Jednu věc však postrádal – zkušenosti z podobných velkých závodů. Nervozita v jeho případě sehrála velkou roli.

„No je to hrůza. Dušička je ve mně malinká. Nemám tu nervozitu natrénovanou. První jízda hrozná, teď jsem to aspoň dojel. Co koukám na čas, tak je to zlé, hodně za očekáváním,“ smutně hleděl na výsledkovou listinu po druhém kole český reprezentant.

Ve třetím, závěrečném se prezentoval druhou nejlepší jízdou ze všech. Stačila na páté místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Soči je na paralympiádě Pavel Petr

„Všichni členové týmu byli skvělí, snažili se mě hodit do klidu. Ale bohužel jsem tolik závodů neodjel. Tuhle pozici jsem si ještě nevyzkoušel a asi trochu jsem ‚nervák‘,“ říkal.

Právě nervozita skutečně Tomáše o cenný kov připravila, potvrdil to i trenér Jakub Flejšar. Na olympiádě přivedl ke zlatu Evu Samkovou, na paralympiádě moc nechybělo k rozšíření medailové sbírky.

„Já jsem byl spokojený s tou poslední jízdou. Tomáš tam zajel, co umí. On by se ještě dál zlepšoval, spadla z něj nervozita, protože věděl, že by musel zajet úplně úžasně, aby to bylo na medaili,“ připomínal.

„Pak teprve zajel to, co jsme tu celou dobu trénovali a o co mu šlo, bohužel ne v závodě. A je to tím, že já ho neznám tak, jako třeba Evu. S ní jsem schopný pracovat, protože ji znám a vím, jak se cítí. Na to by byl potřeba někdo, kdo ho zná líp, nebo nějaký sportovní psycholog.“

Páté místo ale představuje nejlepší české umístění na letošní paralympiádě. Přesto medaile byla velkou výzvou. „Myslel jsem si, že na to mám, všichni si mysleli, že na to mám,“ líčil Vaverka.

Jisté ale je, že Tomášův výkon by měl ke snowboardu přilákat další nadšence. „Doufám, že koukají kluci a holky, co chtějí jezdit na prkně, že se někdo přidá a budeme jezdit na závody ve více lidech,“ uvedl na závěr své paralympijské mise Tomáš Vaverka.

Pavel Petr, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme