Sny už jsem si splnil, ale budu bojovat, říká Koudelka. Do Švédska si bere plyšáka

Jako poslední z českých lyžařů, zato velmi brzo ráno, se dnes vydali na cestu na mistrovství světa skokani. Odlétali z Prahy, ale teď už jsou na trase mezi Frankfurtem a Stockholmem, odkud dojedou do Falunu, dějiště šampionátu, autem. Nejlepším z pětičlenného týmu by měl být Roman Koudelka a soudě podle jeho vtípků se s nočním vstáváním snadno vyrovnal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokan na lyžích Roman Koudelka před odletem na mistrovství světa ve švédském Falunu

Skokan na lyžích Roman Koudelka před odletem na mistrovství světa ve švédském Falunu | Zdroj: ČTK

„Měl jsi docela kliku, hochu, už jsme chtěli jít dovnitř,“ vítal mě Roman Koudelka s úsměvem před pátou hodinou ranní, ještě před oficiálním časem srazu, na druhém terminálu pražského letiště Václava Havla.

Skokani se usadili ve ztichlé hale, a kdyby tu a tam neprohodili pár slov, jistě by podřimovali. Roman Koudelka se ještě rád smířil se vstáváním ve dvě ráno. Jeho názor na to, že by třeba také mohl jet 1500 kilometrů do švédského Falunu autem, je jasný.

„Ne. Jednou jsme jeli autem do Lillehammeru a cestou zpátky jsem to nevydržel a koupil jsem si letenku. Ta cesta je neuvěřitelná, absolvovat bych to nechtěl. Jsem rád, že letíme,“ svěřil se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skokani na lyžích včetně Romana Koudelky mají dnes dlouhý cestovní den. Důvod si hodně přivstat ale měli velký - zamířili na MS do Švédska

Jediný, kdo v danou hodinu chyběl, ale odlet nakonec stihl, byl trenér Richard Schallert. Ani Koudelka netušil, kde je. „Nevím, asi si někde drbe vous,“ smál se skokan.

To ale nedělal Roman Koudelka. Za prvé nemá skoro žádný, rozhodně ne bradku jako reprezentační trenér, a druhé nemá ani moc nad čím přemýšlet.

Do Falunu odlétá v dobré náladě a necítí na sebe žádný tlak. Což neznamená, že by si nevěřil. Na úvodní závod na středním můstku trénoval i v Harrachově.

„Malý můstek, velký nezvyk, první skoky, takže vůbec nezávidím těm, co byli ve Vikersundu, jak se budou cítit, ale tréninků je tam dost a myslím si, že žádná nevýhoda to pro ně nebude. Létali a teď půjdou na malý můstek,“ konstatoval Koudelka.

A proč také není pod tlakem? Dobře si vzpomíná na Turné 4 můstků, kam odjížděl se solidními ambicemi, které nenaplnil. Ale nejen proto.

„Turné mě hodně poučilo, ale teď mně situace docela nahrává. Jako favorit si nepřipadám, myslím si, že letos už jsem si splnil dost svých snů, které jsem si dal před sezonou. Nepočítám, že medaile by tam měla padnout, protože to už by asi bylo moc štěstí v tomto roce najednou. Ale aspoň bude motivace do dalších závodů, já pro to udělám všechno, bojovat budu,“ řekl Roman Koudelka a nemyslel to jako frázi.

Vidí celkové pořadí Světového poháru, ví, že se soupeři také umí připravit a v podobném duchu vše probral i s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou, která ho na cestu i trochu vybavila.

„Vzal jsem si od ní čokoládu, kterou jsem dostal, polštářek a ještě mám plyšáka Alberta,“ popsal své talismany pro mistrovství světa ve Falunu skokan na lyžích Roman Koudelka.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme