Štafeta v La Clusaz byla pro Lukáše Bauera i testem na Tour de Ski

Česká štafeta běžců na lyžích se ve francouzském La Clusaz dlouho držela na pomezí umístění na stupních vítězů. A to i přesto, že na třetí úsek musel na poslední chvíli místo Jiřího Magála nastoupit Petr Novák. Navzdory tomu, že finišman Martin Koukal se na svém desetikilometrovém úseku trápil a zajel v něm až čtrnáctý čas, skončili Češi celkově sedmí. Pro Lukáše Bauera, který nastoupil ke druhému úseku, to byl poslední distanční test před Tour de Ski.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer v souboji se soupeři i sněžením

Lukáš Bauer v souboji se soupeři i sněžením | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Chtěl jste si při štafetě hlavně vyzkoušet jet klasickou technikou v kontaktu s ostatními soupeři, nakonec jste jel ale pouze s Norem Sundbym a ani s ním ne po celou dobu. Jak se Vám tento Váš plán vydařil?

Plán byla jedna věc. Pro mě bylo důležité jet skoro v kontaktu s ostatními a víceméně vidět, jak jedou klasiku v kterých místech. Měl jsem tam v některých místech docela problémy, takže na přechodech mi Sundby trochu poodjel, pak jsem ho dojel a na dalším kopci se to opakovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po štafetě v La Clusaz hovořil s Lukášem Bauerem reportér Jan Kaliba

Ale postupně, kolo od kola, se mi to zlepšovalo, začalo mi to jít a v posledním kole se mi podařilo Nora dojet, nastoupit mu a ujet. Celý závod byl nesmírně těžký. Byl to boj s podmínkami, s lyžemi. Těsně před startem, když jsme naposledy testovali závodní lyže, tak bylo kolem mínus dvou stupňů. V okamžik mého startu byly dva stupně a pořád se oteplovalo.

Tentokrát jste nepředával Jiřímu Magálovi ale Petru Novákovi. To bylo plánované vyzkoušet ho ve štafetě? A nebo to vyplynulo ze situace?

Vyplynulo to ze situace, protože Jirka Magál měl po včerejším závodě velké problémy s otlačeninou na noze. Dokonce byla i varianta, že by jel klasický úsek. Ale při rozjíždění zjistil, že i v té klasické botě ho to strašně bolí. Otlak je strašně nepříjemná věc v tom, že pokud to rozdráždíte, tak to pak můžete léčit čtrnáct dní. Což samozřejmě v době před Tour de Ski si žádný závodník moc dovolit nemůže.

Nakonec se rozhodl, že nemá cenu riskovat, že přijde o Tour de Ski a na poslední chvíli v ochranné lhůtě – dvě hodiny do startu – byl povolán Petr Novák na základě výborných výsledků z domácího republikového závodu na Mísečkách.

Co říkáte výkonům Rusů? Jak při individuálních, tak teď při štafetovém závodu. Jezdí jako ďáblové! A o nich se čas od času mluvívá, že součástí jejich přípravy mohou být i prostředky ne úplně dovolené.

To určitě spekulovat nebudu. Letos Rusové jezdí výborně od začátku sezóny. I v loňské sezóně na začátku, to beru do začátku Vánoc, jezdili výborně. Ale s tím, že loni to dejme tomu byl Legkov s Vylegžaninem, letos mě překvapuje ta šíře těch závodníků, kteří najednou jezdí výrazně vepředu. Je jich hodně. Pro mě to ale úplným překvapením není.

V pátek je Štědrý den. Jaké budou u Bauerů Vánoce? Bude na ně mít hlava rodiny vůbec čas, protože do Vánoc je ještě například vyhlášení Sportovce roku, potom příprava na Tour de Ski. Do toho jestli pojedete plánový sprint v Karlových Varech 26.12.?

Vánoce jednoznačně budou v rodinném kruhu, o to mě nikdo nemůže připravit. Jednoznačně čtyřiadvacátého už plánuji. Máme volno, 24.12. je jeden z mála dní v těch deseti dvanácti dnech do Tour de Ski, kdy nebudu trénovat a budu celý den s rodinou, všechny ty vánoční zvyky a tradice.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme