Švédové si myslí o Northugovi svoje - je to prase!

Výrazně přispěl k tomu, že Norové stále vedou medailové pořadí národů na mistrovství světa, které pořádají. Běžec na lyžích Petter Northug totiž dovezl štafetu této lyžařské velmoci do cíle na prvním místě. Ale tím, jak si triumf vychutnal, spoustu lidí naštval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norové nosí Northuga na ramenou, Švédi by se po něm spíš rádi prošli

Norové nosí Northuga na ramenou, Švédi by se po něm spíš rádi prošli | Zdroj: ČTK

Lyžování umí vzbudit pořádné emoce. A Petter Northug zvlášť. Jak příjemné - Norům dělají radost jeho výkony, a navíc je podle nemálo žen sexy. Ale je také specialistou na negativní emoce.

Kdyby sprintoval mocně do cíle, nebo do něj naopak jen doklouzal s vlajkou, nikdo by se na něj asi nezlobil. Jenže on se nejdřív ohlížel na finišujícího Švéda Hellnera, pak si na něj počkal na cílové čáře a tu překročil o sekundu dřív.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švédi si myslí o Northugovi svoje - je to prase!

„Jo, myslím si, že to bylo fair-play. Oba jsme měli dvě lyže a dvě nohy a použili jsme je na to, abychom jako první projeli cílem. Nikoho jsem neblokoval, jenom jsem zaútočil. A je taky fér mě pronásledovat a v cíli porazit,“ prohlásil Petter Northug na tiskové konferenci.

Ovšem zvlášť na Marcuse Hellnera má spadeno. Už po sprintu, ve kterém za ním skončil druhý, prohodil, že „prohrát se Švédy je vždycky smutné". Tentokrát si na Hellnerovu adresu neodpustil následující poznámku: „Když on vyhrál sprint, stál na jedné lyži. To je totéž. Tak jsem musel udělat to svoje.“

Čímž vzbudil emoce i u vlastních fanoušků. „No, on je výjimečný, jezdí skvěle takticky. Ale tohle si možná mohl odpustit. Ale já to beru. Není to úplně sportovní, jenže zase tím dělá z běžeckého lyžování show,“ říkal jeden z Norů, kteří přišli na Holmenkollen fandit.

Zcela jinak to asi cítili Švédové doma u televizí. Komentátor tamní televize Jonas Karlsson, který vše viděl na vlastní oči přímo na stadiónu, řekl jim, ale i za ně, že Northug je prase. Jeho výrok se oklikou přes Česko dostal i k nám a Karlsson ho decentně mírnil. „Nóóó, tak se o tom jeho přelézání cílové čáry mluví. Nevím, jak přesně to přeložit do angličtiny, asi jako prasátko.“

Pro mě za mě, svůj výrok Švéd měnit nemusel. Souhlasím s ním. I s tímto jeho komentářem.
„Myslím si, že Petter Northug dělí lyžařský světa na dvě části. Jedna ho miluje a druhá si myslí, že je to už krok za hranou.“

Northugovo chování má ale ještě - možná paradoxně - i prospěšný efekt. Už teď mají novináři připravené titulky k tomuto příběhu, jeho popis a komentáře. Všimnou si toho i jiní lidé, než jen skalní fanoušci lyžování a přitáhne to jejich pozornost.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme