Svůj závod Samková vyhrála, teď věří hendikepovanému kolegovi Vaverkovi

Ruské Soči se chystá na paralympiádu. Vedle sledge hokeje se šance českých sportovců budou v případě medailí upínat také na lyžařské svahy. Hodně vysoko může pomýšlet snowboardista Tomáš Vaverka. Palce mu na dálku bude držet olympijská vítězka Eva Samková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snowboardista Tomáš Vaverka reprezentauje Českou republiku na paralympijských hrách v Soči

Snowboardista Tomáš Vaverka reprezentauje Českou republiku na paralympijských hrách v Soči | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Poprvé jsme se potkali na podzim. Připojil se k nám na ledovcích a jezdil tam s námi. Byli jsme hrozně překvapení, že jezdí tak dobře. Vůbec jsme to nečekali,“ prozradila na úvod stále ještě dvacetiletá olympijská vítězka ve snowboardcrossu.

Na svého tréninkového kolegu patřícího mezi spasticky postižené nedá dopustit. „Jezdí od první do poslední lanovky a pak jde ještě na večerko. Je to takový pravý snowboardsrossař,“ chválí Eva Samková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Petr mluvil s Tomášem Vaverkou i Evou Samkovou

Porovnání se sebou však rodačka z Vrchlabí odmítá. „Já už jsem z toho vyrostla. Na sněhu jsem od dvou let, tak už od první do poslední lanovky nejezdím,“ přiznává olympijská vítězka.

Možná právě snowboardcross může smazat rozdíly mezi vrcholovými a hendikepovanými sportovci. Laik u studenta Vysoké školy ekonomické určitě nic nepozná. „Snaží se jezdit ve stejné trati jako my, ale trať mají mnohem jednodušší, takže trénuje něco těžšího,“ odhaluje styl tréninku svého kolegy.

„Když mu to nevyhovuje, tak jezdí okolo. Pořád se snaží, sleduje nás a kouká, co děláme," říká Samková. To vše v její společnosti a pod trenérským vedením Marka Jelínka, Jakuba Flejšara a Petra Knappa.

„Na konci října jsme spolu byli poprvé a potom jsme se viděli párkrát, když měli čas v průběhu nabité sezony,“ říká jedenatřicetiletý český paralympionik.

Olympijský závod Samkové si nenechal ujít

Finálový olympijský závod si nenechal u televizní obrazovky ujít. „Bere to s rozmyslem. Už jí není 17, aby byla takové kamikadze. Bere to pragmaticky a bylo to vidět i ve finálové jízdě, kterou zvládla mazácky,“ chválí svou kolegyni Váverka.

Její vítězství ho motivuje. Rád by se vydal v jejich stopách. Věří zároveň, že se zbaví zdravotních problémů. „Trenéři ode mě taky očekávají nějaký výkon, tak doufám, že nezklamu, forma bude gradovat a že třináctého se koleno neozve a nebude tam žádný špatný dopad,“ těší se paralympionik.

„Ať se toho nebojí a jezdí tak, jak jezdí. Myslím si, že to může vyhrát,“ přeje mu Eva Samková.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme