Tour de Ski přišla o největší hvězdu, Kowalczykové se nelíbí změny

Tour de Ski v běhu letos nebude takovou ozdobou sezóny, jak bývá zvykem. A nejen proto, že jasným vrcholem zimy jsou pro běžce na lyžích olympijské hry. Kvůli nim nebere sedmidílný seriál příliš vážně třeba Lukáš Bauer. O největší hvězdu se pak pořadatelé připravili sami. Od startu totiž odradili olympijskou šampiónku a vítězku posledních čtyř ročníků Tour de Ski Justynu Kowalczykovou z Polska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská závodnice Justina Kowalczyková

Polská závodnice Justina Kowalczyková | Foto: Tomáš Adamec

"Nechci se účastnit takových závodů, které nakonec do Tour zařadili. Odjíždím pryč, i když vím, že ztratím spoustu bodů ve Světovém poháru a na olympijských hrách budu mít horší startovní číslo," vykládala nazlobená Justyna Kowaczyková.

"Po změně nedělního závodu z devíti kilometrů klasicky na volný sprint to pro mě nemá cenu, když bude pět závodů bruslením a jen dva klasicky. Mění to pro mě všechno, Tour de Ski pro mě pokaždé byla skvělým tréninkem na velké akce, dostala mě do pohody, ale tohle nemůžu akceptovat. Budu radši trénovat," vysvětlila své rozhodnutí, které podle polských novinářů dokonce v první fázi oplakala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Justyna Kowalczyková opustila Tour de Ski

Všechno způsobilo počasí, kvůli kterému pořadatelé neuměli vytvořit delší trať než jeden a půl kilometru. Proto se zítra místo distančních závodů pojedou sprinty. A stejně jako dnešní prolog a třetí závod v úterý ve Švýcarsku to bude volnou technikou, což se nejen Kowalczykové hrubě nelíbí.

Podle Michala Lamplota z běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace to ale jinak nešlo. "Profilově ta trať nesplňuje podmínky na klasický sprint. A druhý důvod je, že sníh na trati je z části přírodní a na vrchu technický. A v okamžiku, kdy by se tam vjelo rolbou a začala se připravovat klasická stopa, tak by ten špinavý sníh vystoupil na povrch a Světový pohár by se na tom jet nedal."

Ani úterní sprint v Lenzerheide prý nešlo změnit z volného na klasický, a tak velká favoritka Polka Kowalczyková nezůstala jen u naštvaných prohlášení. Zabalila si lyže a pořadatelům zamávala.

Jakš a Vrabcová-Nývltová vstoupili do Tour de Ski dvanáctým místem

Číst článek

"Já sama bych to neudělala, ale vůbec se jí nediviím. Sprint jí letos vůbec nejde a je pro ni mnohem důležitější připravit se na olympiádu," chápe rozhodnutí své soupeřky v dnešním prologu dvanáctá Eva Vrabcová-Nývltová.

A Lukáš Bauer upozorňuje, že chování a rozhodování lyžařů čím dál silněji ovlivňuje vidina blížích se olympijských her. "V olympijské sezóně je každý trošku nervóznější, jinak by asi Justyna jela. Stejně své kategorii dominuje," myslí si.

"Mě jde spíše o to, že nastal nějaký nečekaný problém, který je potřeba řešit Upozorňuje Bauer na to, že pociťuje spíš potřebu trénovat a na Tour de Ski se trápí do značné míry z donucení. Tomu odpovídá i šedesáté místo se ztrátou 35 sekund na vítězného Kanaďana Harveyho v dnešním prologu.

Jan Kaliba, Jiří Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme