Úspěchy českých reprezentantů lákají k biatlonu nové tváře

Popularita biatlonu v České republice během posledního roku výrazně stoupala. Díky úspěchům na právě skončených olympijských hrách ale doslova vyletěla na úroveň těch nejoblíbenějších sportů. To k biatlonu láká nadějné mladé závodníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úspěchy Gabriely Soukalové (na obrázku) a dalších českých biatlonistů lákají k tomuto sportu další mladé závodníky

Úspěchy Gabriely Soukalové (na obrázku) a dalších českých biatlonistů lákají k tomuto sportu další mladé závodníky | Zdroj: ČTK

„Začalo to už po mistrovství světa v Novém Městě. Chodí nám spousta dotazů, kdy je nejlepší začít s biatlonem. Přišla spousta šikovných děcek a myslím, že to bude pokračovat a zájem mládeže bude,“ říká předseda klubu SKP Jablonec Jan Matouš.

Biatlonové areály, i ten jablonecký, jsou tak plné mladých perspektivních biatlonistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přísun mladých biatlonových talentů se zajímal David Nyč

„Závodní příprava se dělá před každou střelbou. Je to sklopení klapek a nandání zásobníku do zbraně, pak se zamiřuje a může se střílet,“ říká čtrnáctiletý Pepa o střelbě, která je podle většiny závodníků tou asi nejzajímavější částí celého tréninku.

„Tak asi je to takové hodně nevyzpytatelné, nikdy nevíš do poslední rány, jak to dopadne,“ říká mladý závodník.

Biatlon ale není jen o střílení do terčů, základem je pochopitelně běh na lyžích. „K nám chodí děti, které už mají základy. V jedenácti letech jsou u nás prvním rokem mladší žáci. My je učíme střílet. Techniku lyžování taky, ale základy mít musí,“ vysvětluje trenér žactva Pavel Troják.

Dobré podmínky jsou na Liberecku a Vysočině

Asi nejlepší biatlonové podmínky mají oddíly v Novém Městě na Moravě, v Letohradu nebo právě v Jablonci.

„Je to velmi zajímavý sport. Má v sobě adrenalin pro diváky a zvlášť pro rodiče, kteří to prožívají. Moje děti ho dělají řadu let. Když to tak zajímavé nebylo, přesto je to zaujalo. Ale tohle tomu jen napomůže,“ myslí si také maminka jedné dorostenek, že úspěchy českému biatlonu rozhodně pomáhají.

Hlavně ale lákají k atraktivnímu sportu nové tváře, které by jednou mohly navázat na výsledky Moravce, Soukalové, Soukupa a dalších.

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme