Vítr komplikuje Turné, závod se z Innsbrucku může přesunout do Bischofshofenu

Pořadatelé vyprodali všech 22 150 lístků a jejich majitelé se těší, jak si přijdou zafandit a užít si atmosféru třetího závodu Turné čtyř můstků. Ale v pozadí je cítit jakási skepse. I oni totiž vědí, jaká je předpověď počasí pro Innsbruck a že v takovém očekávaném větru se skákat nedá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokan na lyžích Jan Matura doletěl v kvalifikaci SP v Harrachově do vzdálenosti 200 metrů

Skokan na lyžích Jan Matura doletěl v kvalifikaci SP v Harrachově do vzdálenosti 200 metrů | Zdroj: ČTK

„V těch odpoledních hodinách na závětrné straně Alp by měl vítr zesílit na čerstvý o rychlostech 5 až 10 metrů za sekundu v průměru. Mohly by se objevit i nárazy o rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu,“ říká Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

A tím větrem si je celkem jistý, jedná se totiž o velmi dobře známý jev - foehn. Mnohem výkonnější než ten z koupelny. „Ten vítr zesiluje při přetékání vzduchu přes horský masiv, v tomto případě horský masiv Alp. A zesiluje právě na závětrné straně, to znamená té rakouské.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítr komplikuje Turné, závod z Innsbrucku může přesunout do Bischofshofenu

Skokani tak dnes budou v Innsbrucku čekat, co jim oznámí jury a kdy jim to poví. Organizátoři samozřejmě předpověď i Innsbruck velice dobře znají.

„Už máme informace, že zítra je prognóza velkého větru a že by eventuálně byly dva závody v Bischofshofenu a kvalifikace odsaď by platila,“ říkal už včera, hned po svém kvalifikačním skoku, Antonín Hájek.

Ostatně, takhle to pořadatelé udělali právě kvůli větru už před šesti lety, což výrazně pomohlo k celkovému triumfu Jannemu Ahonenovi. Jenže: má vůbec cenu, aby skokan na něco takového myslel?

„Nemá, osobně bych byl radši, kdyby se skákalo v Bischofshofenu, protože tam se mi daří víc. Nicméně dneska už je skákání na hranici regulérnosti,“ komentoval Jan Matura už při kvalifikaci sílící foehn. Pokud se dnes bude skákat, pak od 14 hodin.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme