Autor

ZW ČRo

RSS autora

Články autora

| ZW ČRo |Zprávy z domova

Lobbista Dalík je na svobodě, Nejvyšší soud ho propustil z vězení

Nejvyšší soud vydal příkaz k okamžitému propuštění Marka Dalíka z vězení, kde si odpykával čtyřletý trest. Ve středu rozhodl jak o dovolání lobbisty, tak žalobců. Podrobnosti zatím soud nezveřejní. O čtyřletému trestu a čtyřmilionové pokutě pravomocně rozhodl vrchní soud v květnu 2016, trest Dalík nastoupil 1. září.

| ČTK, ZW ČRo |Zprávy ze světa

Velvyslankyně USA při OSN: Jsme připraveni k další akci v Sýrii, snad nebude potřeba

SLEDUJEME ONLINE: Spojené státy v reakci na údajný chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který v projevu vyzval k ukončení krveprolití v blízkovýchodní zemi. Syrská státní televize útok potvrdila a označila jej za "americkou agresi". Podle syrské státní agentury si útok si vyžádal nejméně devět životů, včetně čtyř dětí z oblasti poblíž základny, několik zraněných a výrazné materiální škody. Zatímco syrská opozice a partneři Spojených států krok uvítali, Rusko ho považuje za protiprávní a po Washingtonu bude požadovat vysvětlení.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Dříve největší léčebna v USA, dnes chátrající kolos. Nemocnici v Georgii obklopují tisíce hrobů

FOTO UVNITŘ. V americkém městečku Milledgeville se nachází zchátralý areál největší psychiatrické léčebny v USA. Jeho součástí je přes 200 budov a mimo jiné i hřbitov, na kterém stojí tisíce očíslovaných kolíků, které připomínají více než 25 tisíc pacientů pohřbených v nemocničním areálu. Série snímků fotografa a průzkumníka opuštěných míst, vystupujícího pod jménem Abandoned Southeast, v překladu opuštěný jihovýchod, zachycuje areál vyprázdněného nemocničního areálu i okolí.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

V americké Atlantě se po požáru zřítila část dálnice. Městu hrozí dopravní krize

UVNITŘ FOTO. Část dálnice číslo 85 v hlavním městě amerického státu Georgia se ve čtvrtek večer po rozsáhlém požáru zřítila. Při kolapsu nikdo nezemřel, městu ale hrozí rozsáhlé dopravní problémy. Dopravní tepna, kterou denně procházelo 250 tisíc řidičů je zcela uzavřena a zatím nelze vůbec odhadovat, kdy by se mohla opět otevřít.

| ZW ČRo, ph |Fotbal

Pocta pro Ronalda. V rodné Madeiře má letiště a podivnou bustu

Portugalskému fotbalistovi Cristianu Ronaldovi se dostalo v rodné Madeiře velké pocty, když po něm bylo ve středu pojmenováno mezinárodní letiště ve městě Funchal. Při té příležitosti byla odhalena i Ronaldova busta, která ale asi stejně jako její předloha za sexysymbol považována nebude. Slavnostní přejmenování letiště proběhlo za přítomnosti nejlepšího fotbalisty světa za uplynulý rok den poté, co portugalská reprezentace na Madeiře v přátelském utkání podlehla Švédsku.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

V sedmi letech váží 74 kilo, podle matky přitom moc nejí. Když se má pohnout, pláče

FOTO UVNITŘ. Sedmiletá Siao Jün pochází z Číny a ve svém mladém věku váží neuvěřitelných 74 kilogramů. Její matka tvrdí, že přitom moc nejí. Doktoři se zpočátku domnívali, že za její váhu může porucha hormonů, výsledky vyšetření ale tuto teorii nepotvrdily. Nyní tak dívka podstupuje odtučňovací kůru v nemocnici v čínském městě Tchien-ťin. Už teď rodina za léčbu zaplatila v přepočtu tři miliony korun.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Omyly a lži o útoku v Londýně: zelený nůž teroristy, komik-radikál a spokojení muslimové

Vyznat se v tom, co přesně se ve středu v Londýně stalo, nebylo v prvních minutách jednoduché. Nejspíš i proto se internetem a sociálními sítěmi začaly rychle šířit nejrůznější dohady a falešné informace. Nevyhnuly se britské premiérce Therese Mayové či synovi amerického prezidenta Donaldu Trumpovi mladšímu. Server BuzzFeed sestavil jejich přehled - od pozitivního odkazu v londýnském metru až po zprávu o radujících se muslimech.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Mladíci v sirných dolech riskují životy za 250 korun denně. Umírají před třicítkou

FOTO V ČLÁNKU. Den co den sestupují do aktivních vulkánů plných jedovatých plynů, aby odsud na zádech nosili jedovatou síru pro další zpracování nadnárodních společností. Průměrný věk, ve kterém horníci pracující v kráterech aktivní sopky v indonéské východní Jávě umírají, je 29 let. Zhruba 200 odvážlivců tam pracuje až 12 hodin denně, za směnu si vydělají přitom pouhých 250 korun. Po celou dobu dýchají toxické výpary. Důl, který se nachází v kráteru jezera indonéské sopky Kawah Ijen, je ale životně důležitým příjmem pro lidi v jejím okolí.

| ZW ČRo |Zprávy z domova

DATA: Připomeňte si, jak si Miloš Zeman vedl v prezidentských volbách 2013

Prezident Miloš Zeman v pátek oficiálně oznámil, že se bude ucházet o druhé volební období. Připomeňte si v detailně zpracované mapě výsledky 2. kola prezidentských voleb v roce 2013. Největší podporu tehdy získal v Moravskoslezském kraji, kde ho volilo 67 % voličů. Prezidentem se stal poté, co v závěrečném kole získal 54,8 % hlasů. Porazil tak svého protikandidáta Karla Schwarzenberga.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Sjezdovku ve francouzských Alpách zasypala lavina. Žádné oběti na životech

Lyžařské středisko Tignes ve francouzských Alpách zasáhla v úterý dopoledne lavina. První zprávy hovoříly o "mnoha zasypaných lyžařích" a na místě zasahovaly desítky záchranářů i psovodi. Místní úřady však kolem poledne upřesnily, že neštěstí si nevyžádalo žádné oběti na životech a že pouze několik lyžařů "převrátil" lavinou způsobený vzdušný vír.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

Výbuch v jaderné elektrárně na severu Francie: únik radioaktivity nehrozí, požár je pod kontrolou

Jaderná elektrárna v severofrancouzském Flamanville ohlásila explozi. K výbuchu došlo ve čtvrtek kolem 10 hodin dopoledne, a to mimo nukleární zónu, infomuje s odvoláním na policii server Ouest France. Radioaktivní únik proto nehrozí, pět osob však při požáru utrpělo lehčí otravu. Oheň už je pod kontrolou, potvrdil provozovatel elektrárny.

| ZW ČRo |Zprávy ze světa

'Americký masakr končí. Budeme nezastavitelní.' Přečtěte si celý projev 45. prezidenta USA Donalda Trumpa

"Všichni Američané, v každém městě blízko i daleko, malém i velkém, od hor k horám a oceánu k oceánu, slyšte tato slova: společně vrátíme Americe její velikost." S rukou na bibli složil Donald J. Trump slavnostní přísahu a před očima milionů se stal novým pánem Bilého domu. Jakými slovy oslovil národ, v jehož čele v pátek 20. ledna stanul? Přečtěte si plné znění projevu 45. prezidenta Spojených států amerických.

| ZW ČRo |Zprávy z domova

Nevím, z čeho prezident vychází, uklidňuje Chovanec veřejnost před teroristickými útoky

Ministr Milan Chovanec odmítl potvrdit i vyvrátit, že se po Česku pohybuje člověk napojený na islamistické teroristické organizace. Informaci o možném bezpečnostním riziku uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Šéf resortu vnitra k tomu podotkl, že pokud by tato informace byla pravdivá, byla by v režimu utajení. Od většiny politiků sklidila hlava státu spíše kritiku.