Archiv | zprávy ze dne 25. března 2009

|Milan Kopp, Renáta Prátová, Václava Marešová |Zprávy z domova

Středočeská ODS vyzvala poslance Tlustého a Schwippela ke složení mandátu

Regionální rada ODS střední Čechy vyzvala poslance Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela, aby se ihned vzdali členství ve straně a složili poslanecký mandát. Reagovala tak na jejich hlasování o nedůvěře vládě, kdy se oba poslanci připojili na stranu opozice. Rada zároveň vyzvala místní sdružení v Rakovníku a Zadní Třebani, aby Tlustého a Schippela vyloučily z ODS.

|Drahomíra Bačkorová |Zprávy z domova

500 euro a letenka domů cizince na Pardubicku příliš neláká

V Pardubickém kraji zatím požádalo o pomoc při návratu do vlasti v souvislosti s ekonomickou krizí celkem 75 cizinců. Česko poskytuje cizincům finanční pomoc po propuštění asi dva měsíce, v kraji o ni dosud požádali především Mongolové. Mluvčí Oblastního ředitelství služby východočeské cizinecké policie Ivana Ježková vysvětlila, co cizince, kteří mají o návrat zájem, čeká.

|Alena Benešová |Sport

Slavia uspěla v Plzni a vede 2:1 na zápasy

Hokejisté pražské Slavie vyhráli třetí zápas semifinále play off O2 extraligy. Na ledě Plzně zvítězili 3:1 a v sérii vedou 2:1. O výhře mistrovského celku rozhodli góly Jelínka, Micky a Bednáře, za domácí snížil 18 sekund před koncem Dvořák. Čtvrté utkání se hraje od 17 hodin opět v Plzni.

|Pavel Novák, Martin Dorazín, Jiří Hošek, Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Pádu české vlády věnují v zahraničí velkou pozornost

Pád české vlády může ohrozit přijetí Lisabonské smlouvy a vůbec akceschopnost Evropské unie. Takové obavy vyslovila část poslanců Evropského parlamentu. Podobný názor se objevil také v německých médiích. Ta zastávají názor, že vyslovení nedůvěry české vládě znamenat posílení euroskeptických proudů v Česku. V Polsku přijímají zprávy o pádu české vlády se znepokojením. Podle tamního tisku pád české vlády prohlubuje krizi evropského vedení. Vyslovení nedůvěry české vládě si všímá také Rusko. Podle velvyslance Moskvy při NATO souvisí pád Topolánkovy vlády s plány na vybudování amerického radaru v Česku.

|Milan Kopp, Marika Táborská, Veronika Malá |Zprávy z domova

Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Topolánkova vláda padla. Kabinet totiž v úterý neobstál v dalším, pátém hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně. Opozice pro svůj návrh získala potřebný 101 hlas. Proti kabinetu hlasovali vedle sociálních demokratů a komunistů také Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a dvě bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Prezident Václav Klaus zatím novou politickou situaci nekomentoval. Další vývoj se ale podle něj bude ubírat standardní ústavní cestou.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru